După o perioadă de continuă decădere, consilierul local pentru încă câteva zile Ciuta Ilie a devenit istorie. Una destul de tristă, e adevărat. Prin votul careienilor, cel poreclit „Gică Contra” a fost eliminat din Consiliul Local. Asta la doar o lună după ce a fost dat afară şi din partidul pe care l-a condus timp de un deceniu.

ciuta-fain mic

Decăderea lui Ilie Ciuta a început din anii 2014-2015, când ieşirile sale violente în Consiliul Local au început să provoace dezgust careienilor civilizaţi. Concetăţenii săi nu au fost mai încântaţi nici de compunerile publicate de soţia sa, autointitulata jurnalistă Daniela Ciuta, cea care se încăpăţânează să pună virgula între subiect şi predicat. Articolele în ton tot mai naţionalist publicate pe blogul familial şi de propagandă au început să provoace şi ele dezgust.
Efectele s-au văzut din plin la alegerile locale din 2016. Candidat din partea PNL la funcţia de primar, Ilie Ciuta a avut o campanie bazată pe atacuri, plângeri şi sesizări la adresa adversarilor. Nevasta i-a ţinut isonul pe site-ul familial de propagandă, inventând tot felul de pretinse discriminări etnice, precum cea cu „vorbitul în şoapte”. Ciuta a fost bătut măr de primarul Eugen Kovacs, iar sub conducerea sa PNL a ajuns la doi consilieri locali. Mulţi careieni consideră că Ciuta şi PNL ar fi obţinut rezultate mult mai bune dacă soţia Daniela nu atingea deloc tastatura în perioads campaniei electorale. Nici nu e de mirare că după rezultatele catastrofale de la alegerile locale din 2016 a fost îndepărtat din funcţia de preşedinte al filialei PNL Carei.
După ce a fost eliminatdin funcţia de preşedinte, soţia a început să-i atace pe liberali în site-ul familial de propagandă. Ciuta s-a dus spăşit la foştii săi colegi şi le-a promis că o va potoli pe soţia sa numai să nu îi fie retras sprijinul politic, temându-se că îşi va pierde funcţia de consilier local. Apoi nu s-a mai dus pe la partid, spunând cu propria lui guriţă că aduce daune de imagine PNL-ului. Nu şi-a mai plătit nici cotizaţia, deşi se laudă tot timpul cu situaţia sa materială. A continuat să cu certurile în şedinţele de Consiliu Local, fiind dezaprobat de toţi colegii săi liberali.
Simţind că nu va mai putea ajunge pe lista de candidaţi ai partidului, în urmă cu două luni şi-a înregistrat candidatura independentă la Consiliul Local. Liberalii l-au dat afară atât fără niciun regret atât pentru candidatura împotriva partidului cât şi pentru neplata cotizaţiei. La alegerile de duminică şi-a demonstrat valoarea şi aprecierea de care se bucură în rândul careienilor. De această dată pe cont propriu, fără să beneficieze de fondurile şi munca subordonaţilor din partid. Iar urmarea nu s-a lăsat aşteptată. Nereuşind să obţină suficiente voturi pentru a redeveni consilier local, Ilie Ciuta a devenit istorie. La fel ca şi în 2016, la acest „succes” a contribuit din plin şi consoarta sa, cu compunerile sale agramate, pline de atacuri şi jigniri la adresa adversarilor. Aşa că, prin votul careienilor, Ciuta Ilie a devenit istorie, fiind eliminat din administraţia locală careiană. Aşa păţesc cei care refuză să priceapă că locuitorii Careiului nu apreciază bâlciul şi scandalul. Acum va avea suficient timp ca să mediteze la aceste aspecte, singur sau împreună cu soţia care l-a ajutat din plin la aceste „succesuri” formidabile.
Szasz Lorand