Interviu cu Timoc Titel Andrei, candidatul PNL la funcția de primar al Careiului

timoc titel (1)
Reporter: Vă rog să vă faceți o scrută prezentare.
Timoc Titel Andrei: – Mă numesc Timoc Titel Andrei, m-am născut în Carei, unde trăiesc de 52 de ani. Sunt de profesie tehnician veterinar, iar din 2001 sunt antrepenor. Sunt căsătorit și avem un băiețel de șase ani.
Reporter: – Când ați intrat în politică și ce v-a determinat?
Timoc Titel Andrei: – Aș începe cu motivul care m-a determinat să intru în politică. În primul rând tinerețea, iar în al doilea rând dorința de a participa la construirea democrației. Am făcut primul pas în 1993, când am intrat în PL 93. De-a lungul timpului am activat în PLD, PDL și PNL. Nu am părăsit niciodată doctrina de dreapta.
Reporter: – Care au fost motivele pentru care ați decis să candidați la funcția de primar al Careiului?
Timoc Titel Andrei: – Nu am părăsit Careiul niciodată, iubesc acest oraș în care trăiesc, nu am renunțat niciodată la ideea de a mă implica activ în viața comunității, iar acum am acumulat suficientă experiență ca să fac acest pas.
Reporter: – Care este principalul punct ale programului dumneavoastră electoral?
Timoc Titel Andrei: – Mi-am stabilit programul electoral în funcție de necesitățile careienilor, pe care i-am consultat prin întâlniri directe și un chestionar pe care l-am distribuit la peste 400 de persoane. În urma centralizării rezultatelor, am ajuns la concluzia că cea mai importantă problemă de moment a orașului este lipsa locurilor de muncă bine plătite. Careiul nu are un parc industrial propriu, care să ofere facilități pentru investitori. În viziunea mea, Primăria Carei trebuie să construiască un asemenea parc industrial, care să ofere toate facilitățile legate infrastructură și acces la utilități, apă, gaz, electricitate. Având acest parc, trebuie să te prezinți la târguri de profil interne și internaționale, să îl promovezi în mediul de afaceri, să elaborezi un pachet de facilități fiscale investitorilor interesați. Cu cât reușești să atragi mai mulți investitori reușești să creezi o anumită concurență pentru atragerea forței de muncă, lucru care duce automat la creșterea salariilor.
Reporter: – Ce alte priorități mai prevede programul dumneavoastră?
Timoc Titel Andrei: – În opinia mea, cetățeanul trebuie implicat cât mai mult în viața adminsitrativă a orașului în care locuiește. În acest sens, m-am gândit că bugetarea participativă ar fi o alternativă viabilă a o bună administrare a Careiului. Nu este o noutate ce se întâmplă în municipiile Cluj Napoca, Oradea, Arad și altele, unde împreună cu fondurilor europene și implicarea cetățenilor s-au implementat asemenea proiecte. Pe scurt, ce vă propun eu: alocarea pentru început a 10% din bugetul local pentru acest proiect. Cum se desfășoară? Toți cetățenii care doresc să participe, depun idei, atât online cât și în scris, idei pe care le consideră a fi bune și viabile pentru oraș. Ele se validează de către comisia tehnică a Primăriei, iar cele care trec de acest filtru sunt supuse votului cetățenilor. Cele care obțin susținerea largă din partea careienilor trec la implementare. Nu întâmplător am amintit mai sus de proiectele europene, după cum știm, banii europeni sunt principalul motor de dezvoltare ai unei comunități locale. Prioritățile de dezvoltare se stabilesc în baza unei strategii de dezvoltare pe termen lung și foarte lung, fără să se schimbe în funcție de rezultatul alegerilor. În acest moment, avem nevoie stringentă de completarea variantei de ocolire, astfel încât să avem un inel complet în jurul orașului, ridicarea calității învățământului, fapt care presupune dotarea laboratoarelor școlare, și dotarea spitalului încât să ofere pacienților servicii medicale de nivel european. Avem nevoie de locuri de joacă moderne și sigure pentru copiii noștri, de mai multe terenuri de sport în oraș și de activități multiculturale concepute astfel încât să corespundă nevoilor tuturor etniilor care conviețuiesc în mod pașnic în Carei.
Reporter: – Ce ați schimba la nivelul administrației locale?
Timoc Titel Andrei: – În primul rând, aș reorganiza administrația locală, aș elimina birocrația prin digitalizare, astfel încât cetățeanul să fie în centrul activității Primăriei Carei. Aș asigura egalitate de șanse și eliminarea clientelismului, astfel încât doar cei cu adevărat calificați să muncească în Primărie. Un primar nu trebuie să le știe pe toate, el pornește la drum cu o echipă de consilieri, ulterior își construiește o echipă tehnică, de oameni competenți, fără de care un primar nu are valoare.
Reporter: – Un mesaj către careieni…
Timoc Titel Andrei: – Îmi doresc o prezență masivă la vot, să se repezinte la urne mai mult de jumătate dintre alegători, astfel încât viitorul primar și viitorul Consiliu Local să aibă o legitimitate cât mai mare. Pe 27 septembrie votați echipa de candidați ai PNL la Primăria Carei, Consiliul Local Carei, Consiliul Județean Satu Mare și președinția Consiliului Județean.

A consemnat Szasz Lorand