Atmosfera istorică a Careiului va fi recreată în zona centrală prin montarea de pavaj din piatră cubică pe strada 1 Decembrie 1918 din municipiul Carei.  Lucrările au fost demarate în cursul zilei de ieri, fiind realizate în cadrul proiectului Mobilitate 1, în valoare totală de 45,25 milioane lei.

pavaj
Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a vizitat azi capătul dinspre Catedrala Romano-Catolică a străzii 1 Decembrie 1918, de unde au început lucrările care vor continua până la sensul giratoriu de la intsersecţia cu Calea Mihai Viteazul, respectiv bulevardul 25 Octombrie.
“Am dezbătut timp îndelungat cu cei care au întocmit proiectul Mobilitate 1, cu executantul şi cu reprezentanţii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei despre această piatră cubică. Au fost multe păreri pro şi contra. În schimb, am considerat că acest pavaj din piatră cubică, spre deosebire de asfalt, va accentua trecutul istoric al Careiului”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Executantul doreşte să execute în acest an 60% din lucrările de pavare a străzii 1 Decembrie 1918. “Lucrările prevăzute pentru strada 1 Decembrie 1918 vor putea fi realizate doar în porporţie de 60% până la finalul anului. La îndepărtarea vechiului strat de asfalt, executantul s-a confruntat cu mai multe probleme: sub asfalt a găsit piatră spartă, iar sub aceasta un alt strat de piatră, care nu corespundea în fundaţie, şi care ar fi ridicat cu 10 cm nivelul străzii lucru dacă nu era îndepărtat. Asta a însemnat o serie de lucrări suplimentare. În urma consultărilor, executantul ne-a înştiinţat că până pe la mijlocul lunii septembrie va finaliza montarea pietrei cubice până la fostul sediu al Primăriei Carei. Dacă nu apar întârzieri, lucrările de pavare a întregii străzi 1 Decembrie 1918 sunt programate să se termine în primăvara viitoare”, a declarat primarul Kovacs.
Lucrările sunt realizate în cadrul proiectului Mobilitate 1, denumit oficial ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei pe baza măsurilor propuse în Planul de mobilitate Urbană Durabilă”, vizează introducerea transportului public prin achiziționarea a șapte autobuze electrice, lucrări de reabilitare a carosabilului pe traseul microbuzelor și amenjarea de piste de biciclete în zona centrală a municipiului. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este de 45,25 milioane lei.