Jurnalista consacrată Daniela Ciuta, cea care se încăpăţânează să pună virgula între subiect şi predicat, şi-a demonstrat din nou valoarea. În cursul zilei de azi, a călcat în picioare dreptul la protejarea imaginii unui copil pentru simplu fapt că a postat un comentariu la o distribuire a soţului său, consilierul local Ilie Ciuta.

proasta de ciutoaie1

“Ciuta Ilie E deci ai aflat ca acuma mă duc în a 12! Lasă că nu trebuie să înveţi să iei bacul” a fost comentariul care a deranjat-o pe soţia consilierului local, autotintitulata jurnalistă Daniela Ciuta, care are lacune mai în privinţa gramaticii limbii române.
Supărată foc pe minorul respectiv, Daniela Ciuta a şi scris azi un articol senzaţional, intitulat <<“Lasă că nu trebuie să înveți ca să iei bacul” spune un elev din Carei>>. Aberant este faptul că autotintitulata jurnalistă a ataşat articolului şi o captură prin care copilul respectiv poate fi uşor identificat pe Facebook. Daniela Ciuta nu poate invoca nici măcar faptul că nu ştia că este vorba de un minor, din moment ce în comentariu se specifică că abia acum a absolvit clasa a XI-a. De fapt, în captura respectivă apare şi imagine, dar şi numele unui alt minor.

proasta de ciutoaie
Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare, la articolul 27 prevede că:
1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale;
(2) Este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială;
În sensul acestei legi, copilul este definit ca “persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nici nu a dobândit capacitatea deplină de exerciţiu, potrivit legii”.
Pe lângă încălcarea drepturilor copilului la imaginea sa publică, Daniela Ciuta a încălcat şi prevederile legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal. În primul rând, minorul în cauză nu este o persoană publică. În al doilea rând, faptul că minorul în cauză a postat la rubrica de comentarii o glumă care nu a convenit soţilor Ciuta nu constituie un fapt de interes public. Mai pe româneşte, nu are nicio scuză pentru derapajul său. În cazul în care familia minorului se decide să se adreseze autorităţilor abilitate şi instanţei de judecată, Daniela Ciuta este bună de plată.
Nu este prima dată când autointitulata jurnalistă Daniela Ciuta calcă în picioare dreptul copilului la protejarea imaginii sale publice. De Paşte, a reuşit să umilească alţi doi copii de etnie romă, publicându-le pozele înregistrate de camerele de supraveghere a casei sale, doar pentru simplu fapt că au avut „curajul” să apeleze la mila creştinească, cerând puţin din masa îmbelşugată.
N.R. Pentru a proteja imaginea minorilor, portalul Opinie de Carei a blurat numele acestora. Pe site-ul Buletin de Carei numele lor apar în continuare fără nicio problemă.