Careienii continuă să fie terorizați de mirosurile pestilențiale generate de firma SANA-RA, care produce biogaz din deșeurie animaliere pe platforma fostei fabrici de zahăr din municipiul Carei. Nici cele trei amenzi, în valoare totală de 270.000 lei, aplicate de Comisarii Gărzii de Mediu Satu Mare, nu au reușit să rezolve problema.

biogaz4
Reziduurile care generează mirosurile pestilențiale. Foto Garda de Mediu

Trei amenzi, în valoare totală de 270.000 lei
Pe fondul numeroaselor reclamații ale locuitorilor și adreselor înaintate de Primăria Carei, aGarda de Mediu Satu Mare a aplicat, în decursul ultimelor 12 luni, nu mai puțin de trei sancțiuni firmei producătoare de biogaz. Valoarea totală a acestor amenzi este de 270.000 lei.
Însă amenzile nu au rezolva absolut nimic. Careiul continuă să fie învăluit de mirosurile pestilențiale, mai ales în cursul nopților. Colac peste pupăză, Judecătoria Carei a transformat în avertisment una dintre sancțiuni, în valoare de 75.000 lei. Probabil că mirosurile nu au ajuns până la domiciliul judecătorului, care locuiește și el în Carei. Garda de Mediu a atacat sentința, procesul urmând să se judece la Tribunalul Satu Mare. Firma producătoare de biogaz a atacat la Judecătoria Carei și a doua amendă primită. Probabil că o va ataca în instanță și pe cea de-a treia.
Un nou termen de conformare
Întrucât problema este departe de rezolvare, Garda de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare să reanalizeze autorizația de mediu pe care a modificat-o extrem de discret, departe de ochii Primăriei Carei și ai locuitorilor municipiului, la începutul anului trecut. Firma SANA-RA SRL a primit un nou termen de conformare, care a expirat în data de 17 iulie 2020, adică în urmă cu cinci zile. Având în vedere mirosurile care au învăluit Careiul azi noapte, nu se poate vorbi de vreo conformare. Din informațiile de care dispunem, până azi dimineața nu a catadicsit nimeni să verifice măsurile de conformare.

biogaz2
Reziduurile care generează mirosurile pestilențiale. Foto Garda de Mediu

Autorizație de construcție pentru producție din biomasă
Primăria Carei a eliberat pentru firma SANA-RA, în octombrie 2015, o autorizație de construcție pentru ”realizarea unei instalații pentru producerea energiei regenerabile prin procesul de cogenare folosind biomasă”, adică materie vegetală pe înțelesul tuturor. Până la începutul anului trecut, firma a produs biogaz folosind tăiețeii de sfeclă provenind de la fosta fabrică de zahăr din Oradea.
Mirosurile, generate de reziduurile animaliere
Mirosurile pestilențiale au apărut anul trecut, după ce APM Satu Mare a modificat autorizația de mediu care a permis firmei să își continue activitatea folosind în procesul tehnologic 60% biomasă provenind din culturi agricole, respectiv 40% reziduri de origine animalieră și dejecții animaliere.

biogaz3
Reziduurile care generează mirosurile pestilențiale. Foto Garda de Mediu

Autorizația de funcționare, un moft
Firma SANA-RA SRL nu deține autorizație de funcționare emisă de Primăria Carei. Nu o solicitat niciodată emiterea ei și, după cum este logic, nici nu a avizat-o, căci nu avea ce. Acest mic amănunt ar trebui să dea de gândit zvonacilor și p(r)ostacilor care încearcă să-și facă campanie electorală înainte de termen, speculând necazurile comunității careiene.
Cheia rezolvării e la APM Satu Mare
Din moment ce amenzile n-au avut rezultat, cea mai rapidă cale de rezolvare o constituie revenirea la situația autorizării inițiale, doar pe bază de masă vegetală. Primăria Carei a solicitat în mod repetat Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului această măsură. Astfel, va fi eliminată sursa mirosurilor pestilențiale, iar firma SANA-RA va putea să-și continue nestingherită activitatea de producere a biogazului, fără să creeze disconfort careienilor și fără să fie nevoită să pună lacătul pe poartă. Interesant este faptul că, pe cât de repede a reușit APM Satu Mare să modifice autorizația de mediu în ianuarie 2019, pe atât de greu se arată demersul de a reveni la situația inițială. Până când APM va reuși în acest demers, singura opțiune a careienilor rămâne suportarea mirosurilor pestilențiale provenind de la deșeurile animaliere în putrefacție și excrementele de porcine utilizate de firma în cauză la producerea biogazului.
Szasz Lorand