Zi de zi, locuitorii municipiului Carei sunt obligați să suporte mirosurile pestilențiale generate de activitatea unei firme producătoare de biogaz, care își desfășoară activitatea pe platforma fostei fabrici de zahăr din Carei. Aseară, mirosurile pestilențiale au fost atât de puternice încât au devenit de-a dreptul insuportabile.

biogaz4

Conformare tot mai urât mirositoare

În loc să-i protejeze pe careieni, autoritățile statului în materie de protecția mediului preferă să tot amâne rezolvarea problemei, acordând firmei de biogaz temen după termen pentru conformare. Însă, dacă judecăm după mirosurile pestilențiale care învăluie mai tot timpul municipiul Carei conformările nu prea sunt respectate.

În acte totul e frumos, însă în realitate pute rău de tot
Autoritățile ar putea rezolva problema foarte rapid, verificând dacă firma producătoare de biogaz respectă prevederile cuprinse în autorizația de mediu revizuită, acordată de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare în 31 ianuarie 2019. Potrivit acestei autorizații, firma ar trebui să folosească 60,3% biomasă provenind din culturi agricole, 24,7% deșeuri nepericuloase din agricultură, acvacultură, silvicultură, vânătoare și pescuit, de la prepararea și procesarea alimentelor, respectiv abia 8,3% dejecții animale cu un conținut de 30% substanță uscată. În autorizația de mediu revizuită sunt cuprinse numeroase prevederi legate de protecția mediului și de condițiile de desfășurare a activității. În acte totul sună frumos, însă pe teren situația este cu totul alta, mirosurile generate de această activitate terorizând un întreg municipiu.

Garda de Mediu așteaptă ceva, dar nu se știe ce
Deocamdată, Garda de Mediu stă și așteaptă să expire ultimul termen de conformare acordat firmei. În urma numeroaselor reclamații primite din partea cetățenilor, în august 2019, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 75.000 lei firmei producătoare de biogaz. De atunci, Garda de Mediu nu a mai comunicat nimic legat de acest caz. Nici măcar revolta careienilor nu reușește să scoată din inerție această instituție a Statului Român.

Szasz Lorand