Locuitorii municipiului Carei îndură de peste un an mirosurile pestilențiale provenind de la firma care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr, folosind ca materie primă deşeuri și chiar dejecții animaliere. Autoritățile abilitate în protecția mediului refuză să le ia apărarea careienilor, care au ajuns deja la capătul răbdării.

biogaz4

Anul trecut, Garda de Mediu a constatat că mirosul provine de la un operator autorizat pentru producerea de biogaz și energie electrică regenerabilă, care utilizează ca materie primă resturi vegetale, dejecții animaliere, deșeuri de țesuturi animaliere, inclusiv lichide cu grăsimi de origine animală.
În pofida amenzii de de 75.000 de lei și a numeroaselor termene de conformare acordate, mirosul pestilențial continuă să învăluie orașul de primăvara până toamna târziu. Întrucât Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu refuză să ia măsuri hotărâte, Primăria Carei va putea interveni pentru a rezolva definitiv problema după intrarea în vigoare a Legii mirosurilor, adoptată recent de Parlament. Atunci, primarul va putea dispune ”încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz”.