Vai şi amar de capul careienilor care îndrăznesc să nu fie de acord cu cuplul Ciuta, format din incisivul consilier local Ilie Ciuta şi consacrata jurnalistă Daniela Ciuta, proprietară a blogului Buletin de Carei, mai cunoscută publicului pentru insistenţa cu care pune virgula între subiect şi predicat. De altfel, e cunoscută şi pentru insistenţa cu care promovează pretinse discriminări ale românilor la nivelul Careiului, discriminări care nu sunt confirmate de ceilalţi careini.

opinie

Consacrata jurnalistă Daniela Ciuta nu poate să accepte că puţinii săi cititori din Carei pot să aibă şi alte păreri decât a sa şi a soţului său, consilierul local Ilie Ciuta. Spre deosebire de cititorii mult mai numeroşi din Bacău, Iaşi sau din Caraş Severin. Aşa că toţi careienii care nu sunt de acord cu ideile jurnalistei care insistă să pună virgula între subiect şi predicat sunt catalogaţi drept „analfabeţi funcţionali”.

ciuma2
Ce crede Daniela Ciuta despre puţini săi comentatori din Carei chiar nu mai are nicio importanţă. Comunitatea noastră s-a lămurit cu cine are de-a face. Mai grav este că postările de acest gen sunt distribuite cu sârg de soţul dânsei, fiind vorba probabil de o sarcină de familie. Însă Ilie Ciuta a uitat probabil de faptul că ocupă funcţia de consilier local. Şi, respectând sarcinile de familie, distribuie postările soţiei sale în care sunt jigniţi tocmai unii dintre careienii pe care se presupune că îi reprezintă în Consiliul Local.

ciuma1
Mi-a atras atenţia postarea unui careian pe această temă, care nici măcar nu poate fi acuzat că ar fi de etnie maghiară. „Pentru că trăiesc într-un oraş unde consilieri locali din câte văd îşi permit să îi jignească pe cetăţeni spunând „Analfabeți funcționali”, sper ca Primăria să se sesizeze în acest caz”, a scris careianul în cauză. Din păcate, Primăria Carei nu îi poate face nimic respectivului consilier local. În schimb, o vor putea face careienii la viitoarele alegeri locale, cu votul lor, trimiţându-l în anonimat pe consilierul local care distribuie postările jignitoare ale presei de familie. Bineînţeles, cu condiţia să mai fie acceptat pe listele căruiva partid sau să îşi asume o candidatură individuală.
Careianul respectiv a reuşit să atingă un punct sensibil. Pe lângă faptul că ar trebui să-i reprezinte pe careieni în Consiliul Local, Ilie Ciuta mai este şi plătit pentru activitatea sa, culmea, tot din banii careienilor pe care îi jigneşte. „Indiferent care ar fi motivul, nu aveţi dreptul să vorbiţi în acest hal de oamenii care vă plătesc salariul. Eu, ca şi cetăţean, nu vreau să plătesc taxe şi, ca din banii mei de contribuabil, să fiţi plătit şi, în loc să vă faceţi treaba, să vă pierdeţi timpul pe Facebook să jigniţi oameni. Eu NU fac parte dintre acei oameni care spuneţi dumneavoastră că comenteză pe Buletin de Carei, dar să ştiţi că mă simt foarte jignit şi îmi este ruşine pentru ce aţi scris dumneavoastră despre cetăţenii oraşului Carei, pentru că, pur şi simplu, tot din banii lor sunteţi plătit. Ruşine!”, a scris careianul. Trebuie menţionat că respectivul careian nu este bugetar şi nu are niciun fel de relaţie contractuală cu instituţiile statului, cu atât mai puţin cu Primăria Carei.
Oricum, au remarcat toţi careienii că cea care mai scrie despre activitatea consilierului local Ilie Ciuta este doar distinsa sa soţie Daniela Ciuta, „inginer mecanic, jurnalist voluntar (de nevoie)”, după cum se autointitulează pe pagina sa de Facebook. O jurnalistă voluntară care are probleme mari cu limba română, cu toate că ocupă funcţia de preşedintă a Despărţământului ASTRA Carei.
Trecând peste toate acestea, concluzia este că nu mai are niciun rost ca locuitorii Careiului să comenteze pe blogul Buletin de Carei. Dacă nu sunt de acord cu tezele privind discriminarea românilor, care deja se încadrează mai degrabă în teoria constipaţiei decât în cea a conspiraţiei, riscă să fie linşaţi mediatic. Adică să se scrie despre ei articole denigratoare, care nu au absolut nicio justificare din punctul de vedere al interesului public. Să nici nu mai pomenesc că încalcă flagrant legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal. Jurnalista de nevoie are mare noroc că niciun comentator denigrat nu s-a adresat până acum instanţelor de judecată. De fapt, la ce decizii iau unii judecători în ziua de azi, scoţându-te pierzător cu dreptatea în mână, nici nu mă mai miră această atitudine a celor linşaţi mediatic de autointitulata jurnalistă, soţie de consilier local.
Trecând peste toate acestea, este de-a dreptul sfidător ca un consilier local să distribuie postări ale soţiei sale, ingineră şi jurnalistă de nevoie, în care sunt jigniţi tocmai cei pe care, teoretic, ar trebui să-i reprezinte în Consiliul Local. Iar pentru acest lucru să mai fie plătit lunar cu circa 800-900 de lei din banii celor pe care i-a jignit. Chiar că e noaptea minţii!
Szasz Lorand