Veniturile totale ale proiectului bugetului local careian pe anul în curs sunt de 74,73 milioane lei, atât pe partea de venituri cât și pe cea de cheltuieli. Acest buget este cu 38,5% mai mare față de cel de anul trecut, a declarat managerul public Beko Tamas. Proiectul de buget urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Carei.

Beko Tamas 1
Din veniturile prognozate, aproximativ 30 de milioane de lei vor proveni din proiectele cu finanțare europeană care au contracte de finanțare semnate. De asemenea, alte 4,2 milioane lei vor proveni din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Veniturile proprii sunt prognozate la nivelul sumei de 33 milioane lei. Acestea vor fi asigurate din două surse. Prima o constituie cotele din impozitul pe venit, în sumă de 19,9 milioane lei. ”Aceste venituri sunt estimate de către Finanțe și sperăm ca aceste estimări să fie realizabile”, a declarat managerul public Beko Tamas. Cea de-a doua sursă o constituie încasările din impozite și taxe locale. ”La acest capitol am propus o creștere de 10% față de nivelul realizat anul trecut. Din această creștere, 5% provine din majorarea impozitelor și taxelor locale, iar diferența de 5% din creșterea gradului de colectare a acestora”, a adăugat Beko.
La capitolul cheltuieli, prevăzute la nivelul sumei de 74,73 milioane lei, sunt acoperite toate cheltuielile cu salarizarea angajaților administrației locale, respectiv ratele, creditele și comisioanele pentru bănci. La cheltuielile de funcționare a fost prevăzută o scădere cu 10% față de anul precedent.
În schimb, indemnizațiile persoanelor cu handicap și salariile asistenților acestora sunt asigurate doat pe primele șapte luni ale anului. ”Aceste cheltuieli sunt acoperite în proporție de 90 din bugetul de stat și de 10% din bugetul local. Sperăm ca la prima rectificare bugetară, Guvernul să aloce bani pentru întregul an”, a declarat managerul public Beko Tamas.
În cazul în care administrația locală va reuși să încaseze ceea ce și-a propus, inclusiv sumele prevăzute la proiectele finanțate din fonduri UE, secțiunea de dezvoltare, în sumă de 39 milioane lei, ar reprezenta 52% din totalul cheltuielilor.
Lista de investiții este una ambițioasă. ”Anul acesta vrem să facem lucrări de natură de investiții în sumă totală de 34,2 milioane lei, din care 31,5 milioane lei vor proveni din proiectele cu finanțare UE, 2,5 milioane lei din bugetul local și 200.000 lei din credite”, spune managerul public Beko Tamas.
”După mine, este un buget bun, cu semnele de întrebare pe care le are fiecare buget. Totul depinde de cotele din venituri care ne vor fi repartizate de Finanțe și de măsura în care sunt realizabile. Însă și în acest caz vom putea interveni pe parcursul anului prin intermediul rectificărilor. Oricum, este un buget semnificativ mai mare decât cel de anul trecut datorită proiectelor din fonduri UE aflate în implementare”, a concluzionat managerul public Beko Tamas.
Anul acesta vor fi continuate lucrările de amenajare a zonei de agrement Șomoș, vor fi demarate lucrările pentru proiectele de mobilitate urbană 1 şi 2, respectiv pentru proiectul privind modernizarea iluminatului public. De asemenea, vor fi investiți aproape un milion de euro în dotarea Spitalului Municipal Carei.