Careianul Radu Motişan, inventatorul dispozitivului portabil care măsoară calitatea aerului, uRADMonitor, s-a trezit implicat în scandalul creat pe tema poluării din Bucureşti. Stațiile de măsurare a poluarii, create de careianul Radu Motişan, au fost contestate de către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, informează TVR1.

motisan

Platforma pentru măsurarea calității aerului din București a fost lansată pe 12 decembrie anul trecut de mai multe ONG-uri. Aceasta este compusă din 10 mini-stații de concepție românească realizate la Timișoara de tânarul antreprenor careian Radu Motişan. Senzorii măsoară particulele în suspensie PM 10 si PM 2,5. Cei 10 senzori din Bucuresti au indicat, la începutul acestei luni, depășiri foarte mari ale limitei normale de poluare.
Stațiile de măsurare a poluării au fost contestate de către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit însă unor documente intrate în posesia Știrilor TVR, senzorii instalați de activiștii de mediu care măsoară poluarea din Capitală sunt certificați de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială.
uRAD e un proiect care pornește de la un gadget portabil dotat cu numeroși senzori, prin care se analizează datele din aer, iar apoi, cu ajutorul unei aplicații de mobil sau desktop acestea sunt analizate și transformate în grafic. Toate datele sunt transmise online și introduse într-o bază de date globală, pentru a putea face comparații.
uRADMonitor funcţionează ca şi o reţea globală de aparate interconectate care măsoară poluarea. Soluția se adresează atât gospodăriilor, spațiilor de producție și birourilor cât și unei infrastructuri la nivel național, colectând date despre calitatea aerului. Prin aceasta tehnologie utilizatorii sunt informaţi în permanenţă asupra poluanţilor fizici şi chimici din jurul nostru, care ne pot afecta sănătatea sau pot avea un impact negativ asupra mediului.
Născut în Carei, Radu Motişan este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, cu un master în Informatică. Ca şi analist programator, Radu Motişan a văzut potenţialul noilor tehnologii digitale şi, folosindu-se de pasiunea pentru electronică, fizică şi chimie, le-a transpus într-un produs hardware autohton, într-un timp foarte scurt. Astfel a apărut uRADMonitor, prima reţea globală de monitorizare a poluării, prezentă în peste 40 de ţări din întreaga lume.