În decursul ultimilor ani, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Interreg România Ungaria, la nivelul judeţului Satu Mare au fost lansate numeroase proiecte finalizate cu succes. La sfârșitul anului trecut, la recomandarea specialiștilor programului transfrontalier EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage, experții din Bruxelles au evaluat realizările ultimilor ani, ajungând la concluzia că aceste proiecte pot fi publicate pe site-ul oficial Interreg Europe, astfel proiectele româno-maghiare au devenit accesibile publicului larg. Anul 2020 a adus noi succese județului Satu Mare, alte două proiecte fiind publicate pe site.

manej

Unul dintre proiectele publicat pe site-ul Interreg Europe este cel realizat de orașul Carei în colaborare cu orașul Nyírbátor din Ungaria. Primăria orașului Nyírbátor, în calitate de solicitant principal, a depus în anul 2012, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Interreg România Ungaria 2007-2013, proiectul „Cooperare transfrontalieră între Nyírbátor și Carei pentru dezvoltarea atracțiilor turistice”. Proiectul a fost lansat în colaborare cu biserica greco-catolică din Nyírbátor și Primăria Orașului Carei. Scopul proiectului a fost realizarea unui pachet turistic comun, implementarea unui marketing performant, respectiv creșterea numărului de vizitatori. În vederea atingerii acestor scopuri s-au materializat următoarele îmbunătățiri: înființarea la Nyírbátor a unui centru pentru vizitatori și a unei școli de echitație, respectiv renovarea bisericii greco-catolice, iar la Carei reabilitarea sălii de echitație și înființarea unui muzeu de ceară în incinta castelului.

muzeu ceara
Celălalt proiect transfrontalier este așa-numitul program gastronomic, care promovează arta culinară a regiunii. În anul 2012 a fost fondată, în cadrul Programului ENPI a Uniunii Europene de Cooperare Transfrontalieră 2007-2013, Rețeaua Carpatică de Patrimoniu Gastronomic cu participarea Asociației Turistice din Regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina), Asociația Ecologic (România), Camera de Comerț și Industrie, filiala Satu Mare, Camera de Comerț și Industrie, filiala Košice și Asociația Someș-bazar din Ungaria.