Laboratorul direcţiei naţionale sanitar-veterinare din Ungaria (Nébih) a identificat virusul gripei aviare şi la o mare fermă din localitatea maghiară Létavértes (învecinat cu localităţile Săcuieni şi Diosig din judeţul Bihor, România), unde există un număr de aprox. 115 000 de raţe, a transmis direcţia, miercuri, către agenţia ungară de presă MTI.

gripa aviara
Potrivit comunicatului, testele au arătat şi de această dată subtipul H5N8 al bolii, care este periculos pentru păsările domestice.
Autoritatea a luat măsurile necesare, a fost demarată inclusiv sacrificarea păsărilor infectate şi a fost stabilită o zonă de protecţie cu o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri în jurul fermei.
Cel mai probabil, în apariţia bolii au jucat un rol păsările sălbatice care vizitează lacul din apropiere. Şi în prezent există obligaţia hrănirii păsărilor domestice în locuri complet acoperite, de preferinţă şi cu pereţi laterali, iar aşternutul trebuie depozitat astfel încât păsările sălbatice să nu aibă acces la acesta. În curând, cerinţele vor fi completate cu obligativitatea păstrării păsărilor în adăposturi complet închise. Însă din cauza riscului crescut, se recomandă de pe acum ca fermierii să îşi ţină efectivele în spaţii închise, se arată în comunicatul Nébih.