Dimineaţă, pe raza municipiului Carei au reapărut mirosurile pestilenţiale de deşeuri animaliere intrate în descompunere, respectiv de dejecţii porcine. E drept că mirosurile nu au avut aceeaşi intensitate ca şi lunile trecute, dar au reuşit totuşi să creeze disconfort careienilor.

biogaz4
În pofida măsurilor de igienizare şi de remediere dispuse de Garda de Mediu firmei care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr, astfel de mirosuri continuă să fie resimţite în Carei. Se pare că sunt inerente tehnologiei prin care se produce biogaz din deşeurile din dejecţiile animaliere.
Reamintim că Garda de Mediu a constatat că mirosul provine de la un operator autorizat pentru producerea de biogaz și energie electrică regenerabilă, care utilizează ca materie primă resturi vegetale, dejecții animaliere, deșeuri de țesuturi animaliere, inclusiv lichide cu grăsimi de origine animală. Din cauza unor defecțiuni la sistemul de alimentare a instalației de biogaz, deșeurile stocate pe amplasament, în cantități semnificative, nu au putut intra în procesul tehnologic de prelucrare, fiind depozitate în spațiu deschis, la temperaturi ridicate.
Pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de incidente generatoare de disconfort pentru populație, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au dispus interzicerea colectării și depozitării deșeurilor de țesuturi animaliere, inclusiv a deșeurilor lichide cu grăsimi și cu conținut stomacal (intestine) – direct in recipiente sub cerul liber, ci depozitarea acestora numai în spații frigorifice adecvate.