Miercuri, 31 iulie 2019, de la ora 18.30, în sala de expoziții de la parterul Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției itinerante de icoane „Drumul Icoanelor”, a artistului iconar Ștefan Ferenczi, informează Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

DSC_2376
Evenimentul a fost deschis și moderat de Dragoș Georgescu, director al Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”. În cadrul manifestării culturale a mai luat cuvântul și protopopul ortodox de Carei, preotul Florian Mocan, care a vorbit despre semnificația icoanei și importanța acesteia în viața noastră și și-a dat binecuvântarea ca acestea să-și urmeze calea și să aducă lumină în sufletele oamenilor.
Preoți din cadrul Protopopiatului Ortodox Carei au oficiat o slujbă de sfințire a icoanelor.
Expoziția, de o valoare spirituală deosebită, cuprinde 22 de icoane pe lemn în care sunt reprezentate portretele Apsotolilor, ale Îngerilor și Arhanghelilor, Fecioara Maria și Mântuitorul.
Icoanele au fost expuse în mai multe orașe din România (Satu Mare, Cluj-Napoca, Luduș, Rucăr – Dâmovicioara). După expoziția de la Carei sunt deja programate și alte locații unde vor poposi icoanele, nu doar la noi în țară, ci și în străinătate (Ungaria, Polonia, Franța, Italia).
Realizarea acestor icoane nu a fost motivată doar de dorința de creație, ci și de un țel nobil. Aceste creații vor fi donate în cadrul unui bal caritativ persoanei care oferă sprijinul material cel mai important pentru a construi un „Centru pentru persoane vârstnice” într-o zonă limitrofă a Careiului.
Una dintre icoane, cea care reprezintă „Cina cea de taină”, va fi vândută la licitație, iar suma va fi donată unui copil de șase ani din Carei, care urmează un tratament în străinătate, după ce a suferit un atac cerebral și a rămas paralizat.