Interviu cu careianul Robert Török, care a parcurs cu bicicleta un itinerar de circa 1.200 km prin provinciile chineze Sichuan şi Yunnan

torok0

Reporter: – Care au fost motivele pentru care ai ales să realizezi o tură cicloturistică în China?
Robert Török: – Am căutat să merg pe cele mai înalte drumuri asfaltate şi să fac cea mai lungă coborâre, plus altitudine cât mai mare, constantă. Acest lucru ar fi fost posibil în Tibet. Numai cum autorităţile chineze nu permit călătorirea independentă în Regiunea Autonomă Tibet, m-am decis să o iau prin provinciile învecinate.

Reporter: Cum ţi-ai ales itinerarul şi în cât timp l-ai parcurs?
Robert Török: – De pe un „Top 10 trasee cicloturistice în China”. Aici linkul: http://www.china.org.cn/top10/2012-02/15/content_24631474_9.htm. Mi-a luat aproape o lună să parcurg cam trei sferturi din întregul circuit, care are o lungime totală de 1.500 kilometri.

Reporter: Prin ce zone şi oraşe ai trecut?
Robert Török: – Am trecut prin două provincii, Sichuan şi Yunnan. Oraşe mai importante ar fi Chengdu (capitala privinciei Sichuan, pentru vizitarea urşilor panda), Shangri-la (oraşul are populaţie şi arhitectură predominant tibetană, e un centru al budismului tibetan), Lijiang (e un punct de pornire spre explorarea mediului natural din împrejur) şi Xichang (are o mlaştină cu căi foarte bine amenajate şi o biodiversitate extraordinară). Înainte de Lijiang am făcut o drumeţie de două zile de-a lungul Cheilor Tigrului Săritor (Tiger Leaping Gorge), unul dintre cele mai adânci defilee din lume.

Reporter: Ce te-a impresionat cel mai mult?
Robert Török: – Cel mai mult m-a impresionat curiozitatea oamenilor, pe care dacă le-o satisfaci, te trezeşti cu provizii (mâncare, apă) şi de faptul că autorităţile caută să te ajute, nu să te încurce. Cu toate că populaţia este foarte mare, aglomeraţia pe drumuri este mare, se claxonează foarte mult, oamenii nu se enervează în trafic.

Reporter: – Care au fost experienţele cele mai interesante?
Robert Török: – În Shangri-la, este un templu budist foarte mare şi lângă el un turn care este rotit de publicul larg. Acel turn este auriu, iluminat puternic noaptea şi se vede mai de oriunde din oraş.

Reporter: Prin ce alte ţări şi zone ale globului ai mai făcut excursii cu bicicleta în ultimii ani?
Robert Török: – Am fost prin Anzii din Peru şi Bolivia, în anul 2017. În anul 2015, am făcut drumul Pamirului în Asia Centrală, mai exact în Tajikistan şi Kîrgîzstan.

Reporter: – Care va fi destinaţia următoarei tale ture cicloturistice?
Robert Török: – Am gânduri pentru SUA, Canada, Mexic, în a face părţi din drumul panamerican.

Galerie foto:

 


Foto: Robert Török