O beneficiară de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Cristiana, în vârstă de 35 de ani, care a încercat să se sinucidă, a fost transferată în mod ilegal la un centru de plasament pentru copii din Hurezu Mare. Aflată în mijlocul a 12 copii mici, femeia nu beneficiază de supraveghere şi asistenţă medicală adecvată. Se pare că aceasta este metoda prin care noua conducere face ordine la Centrul Cristiana, pacienţii problematici fiind transferaţi în mod ilegal la alte centre din judeţ.

centru cristiana carei
Situaţia a fost semnalată portalului Opinie de Carei de către fostul director al Centrului Cristiana, Iosif Doboş, delegat în prezent în funcţia de şef de centru la Hurezu. Măsura delegării a fost luată de conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare în urma unei agresiuni sexuale care a avut loc la Centrul Cristiana la începutul lunii iunie 2019. Reproducem integral poziţia directorului Iosif Doboş.
În data de 06.07.2019, vineri, la orele 15.00, am fost sunat de un beneficiar din Centru Cristiana Carei că L.I., asistată social în acest centru, în vârstă de 35 de ani, cu boală neuropsihică accentuată, a avut intenția să sară de la etaj prin geam datorită faptului că au anunțat-o că este transferată la Centrul de Plasament penru Copii Roua Hurezu Mare.
În urmă cu aproximativ trei săptămâni am fost delegat pe o perioadă de 30 de zile în calitate de șef centru la Hurezu Mare.
În acest centru trăiesc momentan un nr. de 12 copii mici, școlari supravegheați deobicei de educatori, de cele mai multe ori unul singur pe perioada nopții. Nu mi-a venit să cred cele relatate de beneficiarul de la Cristiana Carei, drept urmare m-am interesat de la personalul din Hurezu despre acest fapt, deoarece eu sunt în concediu de odihnă până marți, în data de 09.07.2019.
Mi s-a confirmat faptul că în urma unui ordin transmis prin telefon și cu motivația că nu pot să stăpănească crizele beneficiarei la sfărșit de săptămână în Centrul Cristiana din Carei, au fost solicitați să vină în Carei și să transfere beneficiara la Hurezu Mare. Simțindu-mă responsabil pentru integritatea acelor copii nevimovați din Hurezu și cunoscând comportamentul periculos al beneficiarei L.I. în momentele sale de criză, am sunat la directoratul DGASPC Satu Mare, de unde mi s-a confirmat faptul că transferul a fost aprobat verbal. Nu s-au întocmit actele legale necesare, fără decizie și fără evaluarea Comisiei, așa cum prevede legea.
M-am întrebat de ce între copiii mici la Hurezu și cu ce intenție, când avem țn județ patru centre mari rezidențiale pentru adulți cu beneficiari bolnavi neuropsihici. Nu am fost înștiințat prealabil despre acest transfer, pe care îl consider un gest iresponsabil, a cărui consecințe ar putea fi unele foarte grave. Beneficiara este momentan la Centru de Plasament pentru Copii Hurezu Mare, fără supravegherea și asistența medicală potrivită.

Cu respect,
Dobos Iosif