Luni, 1 aprilie 2019, cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor, la Casa Meșteșugarilor din Satu Mare a avut loc Concursul “Cea mai reușită mascotă”, care a evaluat ingeniozitatea și creativitatea elevilor în realizarea mascotelor confecționate din materiale reciclabile. La concurs din municipiul Carei au participat unităţi unități de învățământ: Liceul Teoretic și Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”.

55901781_259055821641335_3233049504080986112_n
Fiecare unitate a realizat mascote deosebit de ingenioase. Echipajul Liceului Teoretic, format din Cristea Denisa, Miel Damaris și Katona Edward, din clasele a X-a A și E, îndrumați de profesor Menţiu Gabriela, s-a înscris în concurs cu o prigorie (Merops apiaster) realizată din hărtie gumată și deșeuri de hărtie. Prigoria trăiește în aria protejată „Dunele de nisip” de la Foieni și este o specie amenințată de exploatările ilegale de nisip și de către apicultori. Mascota participantă a fost selectată dintre 5 mascote realizate, de către Comisia de ecologie a liceului.
Mesajul transmis a fost: „OCROTITI PRIGORIA! NU LE DISTRUGETI CUIBURILE!”
Liceul Tehnologic”Simion Bărnuțiu” din Carei s-a remarcat încă o dată cu meseriași talentați. Echipajul format din 3 elevi, Istvan Gabor, Ciș Ciprian și Nilvan Casian din clasa a IXa A , îndrumați de profesor Moș Luminița,s-au clasat printre primele 3 locuri în competitia mascotelor din 73 de echipaje participante. Au ieșit în evidență prin multitudinea de materiale folosite în realizarea mascotei unui Stârcul cenușiu (Ardea cinerea) și a altor specii din flora și fauna ariei protejate “Pădurea de frasini Urziceni”. Mesajul transmis a fost:
“Oameni buni!/ Păduri nu defrișați,/ Frasinii să-i protejați./ Stârcul cenușiu să-l apărați,/ Că-n coroana lui măreță, / Cuibăresc familii de-o viață!”
Mascotele vor fi expuse în cadrul punctului de informare și observări ornitologice amenajat în mijlocul viitorului Labirint al reciclării.
Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Silvică, Centrul de Recreere ,,Kentaur,, din Atea, Primăria Odoreu, SC Alpin Recycling SRL Satu Mare și ALU MENZIKEN Medieșu Aurit , în perioada de implementare noiembrie 2018 – iunie 2019, deruleaza proiectul ,,LABIRINTUL RECICLĂRII, avand drept grup țintă comunitatea din județul Satu Mare prin unitățile de învățământ preșcolar și școlar.
Obiectivele proiectului sunt promovarea colectării selective a deșeurilor reciclabile – flacoane de plastic (PET), respectiv valorificarea acestora prin realizarea în voluntariat a obiectivului în beneficiul comunității ,,LABIRINTUL RECICLĂRII,, în incinta Centrului de Recreere ,,Kentaur,, din Atea, precum și a unui mic pod și ponton, cele din urmă în cadrul proiectului ROHU62 ,,Coridor verde fără frontiere”. Labirintul reciclării astfel realizat va servi ca mijloc și instrument de informare, educație ecologică și recreere pentru toate categoriile de vârstă.
Totodată s-au colectat și alte tipuri de deșeuri reciclabile, din care fiecare unitate de învățământ inscrisă a realizat o mascotă care reprezentă, la alegere,una dintre speciile de plante și animale specifice ariilor protejate din județul Satu Mare.
Prof. Menţiu Gabriela