Continuând activitățile de conotație ecologică, Clubul Ecologic „Pro-Terra” Carei a derulat o serie de activități pe 22 martie – Ziua Mondială a Apei, sub egida „Apă pentru toți. Oricine ești, oriunde te afli, apă este dreptul tău!”.

54526073_392305971565160_3254292700089810944_n
Ecologiștii de la Liceul Teoretic Carei au evidențiat tema acestui an prin montarea unei expoziții tematice cu diverse fotopostere și colaje tematice realizate de membrii din clasele a IX-a E, a IX-a C, a X-a D, coordonați de prof. Menţiu Gabriela.
Colegii lor din clasa a VI-a B, coordonați de prof. Erli Maria-Tunde, au realizat lucrări artistice cu tematica zilei, care au fost apoi expuse. Ei au participat și la o prezentare a importanței zilei.
Doamnele profesoare Rusu Codruța și Buzgău Loredana, împreună cu elevi din clasele a VI-a A, a X-a C și a XI-a C, au susținut o sesiune de informare asupra rolului apei în organism. Au evidențiat importanța apei că moleculă vitală în bună funcționare a tuturor organelor corpului, asigurând funcționalitatea maximă și eficientă a corpului. În acest sens elevii au realizat colaje, afișe prezentând într-o manieră cât mai originală importanța apei în tot ceea ce înseamnă lumea vie. De asemenea, au fost prezentate materiale Power Point, iar la final s-a aplicat un chestionar pentru o sensibilizare cât mai bună a elevilor în ce privește importanța consumului de lichide pentru o viață sănătoasă.
Pe tot parcursul zilei s-au colectat flacoane pentru realizarea gardului pentru proiectul județean „Labirintul reciclării”, elevi din clasele a IX-a E, a X-a e, a XI-a B, a XI-a C și a XII-a B reușind să finiseze montarea unui tronson.
Decizia instituirii acestei sărbători, Ziua Mondială a Apei, a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătoreşte din 1993, cu scopul aducerii în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a scoate în evidenţă îndatoririle şi responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă, dar şi a cetăţenilor de rând.
Tema propusă anul acesta este nu doar una de actualitate, ci și una ce presupune o abordare extrem de serioasă, în condițiile în care probemele de poluare a apelor sunt evidente în foarte multe regiuni ale lumii, iar statisticile arată că, în prezent, peste 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă sigură, iar în țările lumii 70 – 80 % din apa potabilă de pe toate continentele populate are o calitate îndoielnică.
Pentru a face față acestei situații, Națiunile Unite și-au propus să analizeze cauzele și prin intermediul “Leaving No One Behind” (Să nu lăsăm pe nimeni în urmă), ne aduc aminte că apa pură și accesibilă este un drept fundamental al omului și o parte esențială a lumii în care vrem să trăim. Nu putem avansa că societate globală dacă trei din zece persoane la nivel global nu au acces la servicii sigure de apă potabilă.
Națiunile Unite atrag atenția, de asemenea, asupra modului în care lipsa infrastructurii, administrarea defectuoasă a serviciilor, sărăcia și inegalitatea, schimbările climatice și creșterea populației  – 8,5 miliarde oameni estimați în 2030 și 9,7 miliarde în 2050– afectează îndeplinirea obiectivului legat de dreptul la apă al tuturor.
Profesor coordonator Menţiu Gabriela