Dezinformările Danielei Ciuta, via Buletin de Carei, au fost înghițite pe nerăsuflate de către jurnalistul Radu Banciu și difuzate în emisiunea ”Lumea lui Banciu” de pe B1 TV. Printre enormitățile spuse de Banciu în partea de emisiune dedicată Careiului (”Carei, orașul fără plăci tricolor”): ”actele oficiale, buletinele oficiale, tot ce publică Primăria pe pagina sa este numai în limba maghiară”, ”toate evenimentele care sunt organizate (…) sunt numai în limba maghiară” și faptul că ”toate simbolurile românești au fost date jos de pe clădirile importante ale orașului”.

banciu1

Marele eveniment la care se face referire este de fapt o prezentare multimedia intitulată ”Transilvania to Magadan – Expediție auto- Siberia 2018”, în cadrul căruia preotul unitarian Solymosi Zsolt și inginerul electrician Mátyás-Metz Dávid, ambii din Cluj Napoca, și-au împărtășit experiențele din timpul călătoriei la castelul Carei. În anunț se preciza din start că evenimentul se va deasfășura în limba maghiară, aceasta fiind dorința expresă a celor doi autori. Este vorba de un simplu anunț al unei prezentări multimedia, organizată de Fotoclubul „Vasile Vénig László” Carei, cu sprijinul Direcției de Cultură și Sport Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, care a fost postat pe pagina de Facebook în limba română a Primăriei Carei. Nu a fost vorba de un eveniment oficial organizat de către Primăria Carei, gen ședință de Consiliu Local, dezbatere publică, întâlnire de lucru, ci de un simplu eveniment cultural organizat de către Fotoclubul „Vasile Vénig László” Carei, o asociație culturală privată.

Magadan (1)
Afișul evenimentului este și în limba română

O altă dezinformare o constituie faptul că anunțul evenimentului cultural ar constitui un document oficial al Primăriei Carei. Să nici nu mai vorbim de minciuna sfruntată că ”actele oficiale, buletinele oficiale, tot ce publică Primăria pe pagina sa este numai în limba maghiară, neexistând posibilitatea unei traduceri”. Nu de alta, dar Primăria Carei are un site oficial în limba română și o pagină de Facebook în limba română și în mod cert documentele publicate pe cele două platforme nu sunt în limba maghiară. De altfel, e la mintea cocoșului că Primăria Carei nu poate emite acte oficiale în limba maghiară, căci acestea nu ar avea nicio valabilitate. Careienii știu acest lucru, dar e trist că există încă jurnaliști care cred în asemenea minciuni sfruntate, având ca unică sursă Buletin de Carei.
O altă dezinformare este cea privitoare la plăcile de pe toate clădirile importante ale orașului. Nimeni nu știe despre ce clădiri este vorba. Probabil că Daniela Ciuta s-a referit la sediul Primăriei Carei, pe care distinsa și consacrata jurnalistă ar dori plăci tricolore. Atașăm câteva imagini cu plăcile aflate pe sediile Băncii Naționale a României, Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, DIICOT și al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Culmea e că nici acestea nu sunt tricolore. Dar așa se întâmplă când scrii doar de dragul de a denigra o instituție, în cazul de față Primăria Carei. Apropo, la intrarea în Primăria Carei există stema României, dacă domnul Banciu e curios de acest mic amănunt. Mai mult ca sigur că nu îl interesează.

 


Afirmația că etnicii maghiari din Carei țin doliu după trecutul lor este de-a dreptul jignitoare nu numai pentru maghiari, ci pentru toți locuitorii municipiului nostru. În condițiile în care municipiul Carei este un model de conviețuire interetnică pașnică, asemenea încercări penibile ale unora de a crea tensiuni interetnice, invocând discriminări care există doar în capul unor, sunt sortite eșecului. Păcat că sunt înghițite pe nerăsuflate și propagate apoi în spațiul public de jurnaliști cunoscuți pe plan național precum Radu Banciu.
De altfel, careienii nu au uitat nici acum de o altă dezinformare celebră în care a fost implicată Daniela Ciută de la Buletin de Carei. În noiembrie 2016, având-o alături pe Daniela Ciuta, Andrei Păunescu a postat o înregistrare video pe contul său de Facebook, în care a formulat o serie de acuzații aberante, cum că românii ar vorbi în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei. În fața reacției categorice a careienilor, Daniela Ciuta a dat-o cotită, susținând că Păunescu ar fi vorbit ”în metafore”. În mod interesant, dezinformările de atunci au fost preluate imediat și de către postul B1 TV, care difuzează emisiunea ”Lumea lui Banciu”.

paunescu-ciuta
Intervenția lui Radu Banciu, citând Buletin de Carei:
”Tre să pun niște întrebări apropo de situația de la Carei. I-am atras atenția pe final domnului Rareș Bogdan și aici sper să avem câștig de cauză noi toți apropo de situația de la Carei, ca să încep cu vestea bună a acestei seri. La Carei, primim o informației, o să vă și citez imediat, ca să nu greșesc: toate simbolurile românești au fost date jos de pe clădirile importante ale orașului, uite aici am știrea de la Buletindecarei.ro, care atrage atenția asupra unei situații de o gravitate iarăși fără prcedent. Primarul localității respective din județul Satu Mare, Kovacs Eugen, dacă nu cumva ăsta este primarul municipiului Satu Mare, că aicea sunt niște lucruri pe care nu le stăpânim, ar fi publicat pe pagina oficială a Primăriei Carei un eveniment care are loc doar în limba maghiară. Românii nu au dreptul nici măcar la traducere. Vreau să precizez, am văzut și noi măcar parțial documentul respectiv, el este în limba maghiară. Este un document oficial al Primăriei Carei, o localitate din nordul României pentru cine nu știe unde este județul Satu Mare, unde sigur etnicii maghiari sunt majoritari, dar Carei este pe teritoriul României, deci actele oficiale, buletinele oficiale, tot ce publică Primăria pe pagina sa este numai în limba maghiară, neexistând posibilitatea unei traduceri. Toate impresiile de călătorie, orice publică respectivii este numai în limba maghiară. Toate evenimentele care sunt organizate și apoi sunt traduse, adică transpuse pe pagina respectivă, sunt numai în limba maghiară. De pe clădirea Primăriei au fost înlăturate oficial plăcile cu tricolor, ele au fost înlocuite cu unele negre, adică este doliu cum ar veni, pentru că acolo la un moment dat este doliu pe care înțeleg că etnicii maghiari din Carei îl țin după trecutul lor. Însemnele românești au fost înlocuite cu niște plăci negre. Și se spune aici în mesajul pe care îl primim: distribuiți asta să afle toată lumea ce se petrece la Carei”.

Intervenția referitoare la Carei începe la minutul 3 și 15 secunde