Administratorii Facebook au luat o decizie radicală în privinţa articolelor publicate de portalul Buletin de Carei, acestea fiind eliminate de pe pagina de Facebook a publicaţiei în cursul zilei de sâmbătă, 16 martie 2019. De asemenea, au fost eliminate şi toate linkurile către aceste articole distribuite în diverse grupuri. Până şi site-ul web al portalului Buletin de Carei a fost banat de către Facebook, pe motiv că încalcă “Standardele comunităţii”.

BuletindeCarei-banat
Sursa foto: Buletin de Carei

Decizia administratorilor Facebook pare să aibă legătură cu măsurile anunţate de aceştia în vederea combaterii ştirilor false (fake-news), a instigărilor, a limbajului violent şi a profilelor false. De altfel, Facebook a anunţat recent că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup din România care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD, pe motiv că “au împărtășit conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știr”.
Unicul proprietar, unicul administrator şi unicul scriitor de materiale al portalului Buletin de Carei, Daniela Ciuta, susţine că că ar fi vorba de un “atac concertat la adresa Buletin de Carei atât împotriva paginii de Facebook cât și a paginii web buletindecarei.ro”. Daniela Ciuta spune că în spatele acestui “atac concertat” ar sta cei “care nu iubesc românii și neamul românesc”. După cum era de aşteptat, acuzaţiile sunt îndreptate şi înspre conducerea Primăriei Carei. “În loc să remedieze problemele și să se adopte un climat sănătos de bună conviețuire și respect reciproc se preferă calea atacurilor mizerabile, pe ascuns, ca șobolanii”, mai scrie Daniela Ciuta.
Decizia luată de administratorii Facebook de a elimina linkurile către articolele publicate pe Buletin de Carei au afectat grav traficul site-ului. Numărul de cititori a scăzut cu circa 80% în decurs de numai trei zile.