Vineri, 8 martie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, la Primăriei Carei va avea loc lansarea volumului Cartea suferințelor, scrisă de Otilia Marchiș Boloni. Evenimentul se va desfășura, începând cu ora 10.00, în sala festivă a Primăriei Carei, informează Direcția de Cultură.

afis otilia marchis (1)

Fiica protopopului unit Gheorghe Marchiş şi a Miei (născută Vultur), Otilia s-a născut pe 8 octombrie 1873, în localitatea Homorod, județul Satu Mare, și s-a stins din viață pe 26 august 1951, la Budapesta. În anii de școală de la Carei se înfiripă prietenia cu colega ei Kaffka Margit, renumita scriitoare maghiară de mai târziu, prietenie întreținută până la capăt de o afecțiune constantă și sinceră. Cu Otilia Marchiș Boloni începe să se impună un curent foarte la modă, feminismul. Femeie nu doar foarte frumoasă, dar și inteligentă, având acces necondiționat în lumea literară bună a Europei, de la Anatole France la Ady Endre, rămâne în spațiul cultural european o excelență memorialistică.
Tipărirea volumului Cartea suferințelor, de Otilia Marchiș Boloni, a fost finanțată de Consiliul Local Carei. De asemenea, în anul 2017, Consiliul Local Carei a finanțat amplasarea unui grup statuar Ady Endre și Otilia Marchiș, în mărime naturală, în zona centrală a municipiului Carei. Acest grup statuar constituie un simbol al conviețuirii interetnice pașnice din municipiul nostru.
Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Carei.