Portalul de limbă maghiară Anziksz a publicat ieri o analiză interesantă, intitulată „Oradea şi Carei?”, pe tema fondurilor europene atrase de cele două municipii. „Luând în considerare proporţiile, în linii mari, în Carei vor ajunge de 1,5 ori atâţia bani europeni decât în municipiul Oradea, dat ca exemplu la nivel naţional în privinţa absorbţiei fondurilor europene”, se arată în analiza publicată de Anziksz.

analiza

Prezentăm analiza citată, tradusă în limba română:
Municipiul Oradea a depus spre finanţare din fonduri europene proiecte în valoare totală de 300 de milioane de euro, a declarat primarul Ilie Bolojan, considerându-se un exemplu la nivel naţional în acest sens. Edilul şef a adăugat că, până în prezent, au fost semnate contracte de finanţare în valoare de aproximativ 175 milioane de euro. Aceasta este valoarea investiţiilor care vor fi realizate în mod cert în municipiul reşedinţă de judeţ.
Oare în cazul Careiului cum stă acest indicator? – l-am întrebat pe managerul public al municipiului Carei, Beko Tamas.
De fapt, Careiul reprezintă circa 10% din Oradea. Careiul a depus spre finanţare din fonduri europene proiecte în valoare totală de 42 milioane de euro, fiind semnate contracte de finanţare în valoare de 24 milioane de euro. Raportat la numărul de locuitori, rezultă că în cazul municipiului Oradea valoarea proiectelor depuse este de 1.500 de euro/locuitor, valoarea finanţărilor contractate fiind de 825 de euro/locuitor. În cazul Careiului, valoarea proiectelor depuse este de 2.100 de euro/locuitor, din care finanţările certe sunt de 1.200 euro/locuitor. Astfel, din punctul de vedere al eficienţei absobţiei de fonduri europene, Careiul este mai performant decât municipiul Oradea, ba chiar mai mult, dispune de un avantaj important.
Potrivit primarului Eugen Kovacs, diferenţa ar fi şi mai evidentă dacă s-ar face o comparaţie în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecărei administraţii locale, întrucât bugetul local al municipiului Oradea nu este doar de zece ori mai mare decât cel al Careiului, ci mult mai mare.