Activitatea din acest an a Consiliului Local Carei a debutat cu o ședință cu scântei. În stilul său obișnuit, consilierul local Ilie Ciuta l-a atacat pe directorul financiar-contabil al Spitalului Municipal Carei, Adriana Negrea. În cele din urmă, primarul Eugen Kovacs, dar și consilierul Ioan Oneț au reacționat, acuzându-l pe Ciuta de ”populisme” și ”campanie electorală”.

dsc_0333

Primul punct al ședinței s-a referit la aprobarea bugetului Spitalului Municipal pe prima lună a acestui an. Consilierul Ciuta s-a legat de sumele prevăzute în buget, însă directorul financiar- contabil al Spitalului a oferit explicațiile necesare, lămurind situația. Apoi consilierul Ciuta s-a legat de faptul că în buget sunt prevăzute salariile angajaților spitalului nu doar pe luna ianuarie, ci și pe februarie. Directorul Adriana Negrea a explicat că este nevoie de repartizarea excedentului din 2018 pentru a putea plăti salariile la început de an, care se dau în data de 10 ianuarie, în timp ce Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare virează primii bani abia spre finalul acestei luni. De asemenea, pentru a evita un blocaj în cazul în care CJAS Satu Mare întârzie cu plata sumelor, a inclus în buget și fondul de salarii pe luna februarie. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, înregistrându-se trei abțineri.
Intervențiile consilierului Ilie Ciuta au continuat în același ton și la următorul proiect de hotărâre, cel privind utilizarea excedentului bugetului Spitalului, în suma de 2.814.258 lei. În cele din urmă, primarul Kovacs a reacționat, cerându-le consilierilor locali ”să nu pice în plasa domnului consilier Ciuta”, acuzându-l de ”populisme” și ”campanie electorală”. O intervenție în acest sens a avut și consilierul local Ioan Oneț. Propunerea consilierului Ciuta de a se utiliza doar un milion de lei din excedent a primit doar două voturi, fiind adoptată varianta propusă a proiectului de hotărâre. Fără aprobarea acestui proiect de către Consiliul Local Carei, angajații Spitalului Carei nu și-ar fi putut încasa la timp salariile în luna ianuarie.
Tot în ședința de azi au fost aprobate reţeaua unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică din municipiu, premierea elevilor care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile naţionale precum şi a profesorilor îndrumători, respectiv scutirea fundației Down de la plata impozitelor locale pentru sediul acesteia.