Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 19.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc Recitalul de pian „IN MEMORIAM prof. Bélteki Francisc”, susținut de dr. Czumbil Bernadette(Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Nagy Gergő (Opera Maghiară din Cluj-Napoca) și Papp Kincső (studentă la Facultatea de Muzică din Debrețin).

Recital In Memoriam Belteki F 7

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul prof. Alina Mocanu, director al Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei și prof. Toth Enikő, director adjunct al aceleiași instituții. Cele două doamne au evocat personalitatea regretatului profesor Bélteki Francisc, care a îndrumat mai multe generații de elevi și a fost nu doar un profesor apreciat ci și o personalitate care s-a implicat în evenimentele culturale organizate în colaborare cu instituțiile de cultură din Carei și alte localități.
Programul a cuprins o serie de compoziții cunoscute precum: M. Moszkowski: studiu în do minor, op.72 no.14 – Papp Kincső; W.A. Mozart: simfonia nr. 40 – adaptare pentru patru mâini – Czumbil Bernadette, Nagy Gergő; Orbán Gy.: suita nr. I pentru pian, fragmente: Quasi preludio, Ecouri de după munte – Nagy Gergő; J.S. Bach: suită franceză în do minor BWV 813 – Papp Kincső; Fr. Chopin: 4 preludii, op. 28 no. 2, 4, 6, 20 – Nagy Gergő; Fr. Chopin: 2 mazurci: în sol minor op. 24 no. 1 și în fa minor, op. 63 no. 2 – Nagy Gergő; Cl. Debussy: suită mică la patru mâini: En bateau, Cortege, Menuet, Ballet – Czumbil Bernadette și Nagy Gergő; J. Brahms: Intermezzo op. 119 no.3 – Papp Kincső; J. Brahms: Intermezzo op. 118 no. 2 – Nagy Gergő.
La eveniment a participat un public extrem de numeros, dovadă că, la patru ani de la trecerea în neființă, domnul profesor Bélteki Francisc, este extrem de iubit și apreciat. Acest recital, pe lângă faptul că a adus în fața careienilor trei artiști remarcabili și muzică de calitate, a reprezentat și un omagiu pe care familia, prietenii și foștii colegi l-au adus în memoria profesorului Bélteki.
Manifestarea a fost organizată de familia regretatului profesor, în colaborare cu Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, cu sprijinul Direcției de Cultură a Municipiului Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.