Deşi provine dintr-o comunitate dezavantajată de romi, care trăieşte la periferia Careiului, tânărul Krajczar Florin Victor a înţeles că şcoala îi oferă o şansă de a se realiza în viaţă, deprinzând tainele meseriei de tapiţer. Cu ajutorul personalului centrului de integrare Stella Maris, a absolvit şcoala gimnazială, iar în prezent este elev în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu din Carei. După absolvire, Krajczar Florin Victor speră să fie angajat la fabrica Polipol din Foieni, unde face practica în cadrul sistemului dual. Asta dacă nu va reuşi să devină fotbalist profesionist, în prezent evoluând în echipa de juniori a Victoriei Carei.

kraiczar

Sub îndrumarea personalului Centrului de integrare Stella Maris, situat pe strada Tireamului din municipiul Carei, tânărul Krajczar Florin Victor a înţeles cât este de importantă învăţătura pentru a reuşi în viaţă. Tânărul provine dintr-o comunitate săracă de romi ce trăiesc în zona numită Dogter, însemnând “groapa de stârvuri” în limba maghiară. O zonă în care cei care termină şcoala şi apoi se realizează în viaţă sunt foarte puţini la număr.
“M-a ajutat mult, ca om, ca persoană, m-am schimbat mult datorită faptului că am frecventat centrul de integrare. După părerea mea, dacă nu aş fi umblat acolo, eram şi eu ca şi ceilalţi. N-aş fi putut să învăţ să scriu şi să citesc. Degeaba am umblat la şcoală, acolo n-am fost atent, iar acasă n-ar fi fost cine să se ocupe atâta de mine. Sunt mândru de ceea ce am realizat prin voinţă. Şi alţii ar putea să reuşească acest lucru, pentru că sunt mulţi copii talentaţi în zona în care locuiesc, care pot să facă şi ei ceea ce am făcut eu. Sper că o vor şi face”, spune Krajczar Florin Victor.
După ce a absolvit şcoala gimnazială, Krajczar Florin Victor s-a înscris la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu din Carei, la profilul tapiţer. În cadrul învăţământului profesional dual, acesta face practică la fabrica Polipol din Foieni. “Fac şcoala profesională la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu din Carei. Am optat pentru profilul de tapiţer pentru că ştiu că voi avea o meserie bună, că voi lucra în fabrică după ce voi termina şcoala, sper, şi că se câştigă bine în acest domeniu. Acum, în clasa a IX-a, avem cinci săptămâni de practică. În primul semestru avem trei săptămâni, una după cealaltă”, declară Krajczar Florin Victor.
“Dimineaţa mergem normal la şcoală, de acolo venim cu autobuzul, aici ne schimbăm ţinuta, şi facem ceea ce ne spun maiştri. Unii dintre colegii mei au ajuns la parte de bureţi, alţii la magazia de lemne, iar alţii la tapiţerie. Facem prin rotaţie, căci nu putem fi cu toţii în acelaşi loc. Acum sunt la magazia de lemne, unde aranjez scândurile şi încarc cărucioarele. Fac tot ceea ce mi se spune. Dacă cineva are nevoie de ajutor, îl ajut cu plăcere. Angajaţii de aici sunt foarte de treabă, îmi cer frumos să îi ajut, nu îmi dau ordine”, povesteşte Krajczar Florin Victor.
Tânărul rom este foarte mulţumit de condiţiile din fabrica firmei Polipol Mobila SRL Foieni. “E un loc frumos, e curăţenie. Angajaţii nu se urmăresc, nu sunt invidioşi, ci se ajută unul pe altul. Dacă nu înţelegem ceva, ni se explică frumos despre ce este vorba. Toată lumea lucrează, din câte am auzit se câştigă destul de bine. Am câţiva cunoscuţi care lucrează aici, în fabrică. Mi-au spus că e puţin greu, dar merită, şi m-au îndemnat să termin şcoala de tapiţer pentru a mă angaja aici”, spune Krajczar.
Pe lângă învăţătură, Krajczar Florin Victor joacă şi fotbal. În prezent evoluează la echipa de juniori a CSM Victoria Carei. “Joc fotbal la Victoria Carei, la echipa mică. Antrenorii sunt Tabi Zsolt şi Marius Botan. Cel căruia îi place ceva, va face bine acel lucru, îl va face cu pasiune. Obişnuiesc să joc ca şi mijlocaş, dar chiar şi atacant, după mă pune antrenorul. Îmi este totuna unde joc, important este să fiu pe teren. Îmi este totuna cine dă gol, important este să înscriem ca să câştigăm meciul şi să se bucure întreaga echipă. Cea mai frumoasă amintire o am din primul meci acasă, cu Foieniul. Toată echipa s-a bucurat, a fost o atmosferă foarte bună la meci. Am făcut ceea ce am ştiut şi am înscris gol după gol”, povesteşte Krajczar.
“Dintre starurile internaţionale îmi plac Cristiano Ronaldo şi Neymar, însă mă mulţumesc cu ceea ce sunt”, declară tânărul rom când este chestionat despre staturile internaţionale din fotbal.
Krajczar Florin Victor ar vrea să devină fotbalist profesionist, însă consideră că meseria de tapiţer îi oferă o alternativă în cazul în care nu reuşeşte să ajungă la o echipă din liga secundă. “Mă gândesc să joc fotbal prima dată la echipa mare de la Victoria, iar de acolo să ajung cât mai sus, cel puţin la o echipă din Liga a II-a. Sper că voi putea trăi din fotbal. Dacă nu, este aici pentru mine fabrica Polipol. Oamenii primesc salarii destul de bune aici, din care pot să trăiască decent”, este de părere tânărul.
Prin ceea ce a reuşit până acum, Krajczar Florin Victor a devenit un exemplu pentru comunitatea sa. “Pe strada Tireamului este o zonă mai mică, unde trăiesc mai mulţi romi, iar eu trăiesc în acea comunitate. Cei din comunitatea mea se miră de faptul că am ajuns în clasa a IX-a şi de ceea ce fac. Le-am spus că, dacă îşi educă cum trebuie copiii, îi trimit la şcoală, şi aceştia pot ajunge la fel”, spune tânărul devenit exemplu pentru cei în mijlocul cărora trăieşte.
Krajczar se bucură de susţinere atât din partea familiei cât şi a întregii comunităţi din care face parte. “Toţi membrii familiei sunt foarte mândri de mine. Chiar şi cei care nu sunt chiar atât de apropiaţi de mine îmi spun că sunt harnic şi mă îndeamnă să merg în continuare pe acest drum, să nu îl abandonez”, a adăugat Krajczar Florin Victor.