În loc să prezinte pe Buletin de Carei scuzele publice la care a fost obligată de instanţele de judecată prin sentinţă definitivă, Daniela Ciuta vine cu noi acuze la adresa redactorului şef al portalului Opinie de Carei, Szasz Lorand. Ba chiar mai mult, refuză publicarea unui drept la replică, scriind în schimb un nou articol la adresa celui căruia îi datorează încă scuze. Pentru corecta informare a careienilor, Opinie de Carei publică dreptul la replică refuzat de consacrata jurnalistă Danielei Ciuta.

daniela

Către redacţia Buletin de Carei
– În atenţia distinsei Daniela Ciuta –
Drept la replică

Având în vedere gravele acuzaţii pe care mi le-aţi adus în articolul „Victoria sistemului este acaparată de Szasz angajat ca şi consilier de Kovacs la Primăria Carei”, publicat de Buletin de Carei în data de 16 octombrie 2018, în virtutea deontologiei profesionale, o noţiune cunoscută unui jurnalist consacrat de talia dumneavoastră, vă solicit să publicaţi integral acest drept la replică, formulat în calitate de persoană privată.
Prin intermediul acestui articol, aţi lansat acuzaţia că aş fi beneficiarul unei „victorii a sistemului” în cadrul proceselor pe care mi le-aţi intentat, insinuând că aş fi fost avantajat de către judecători. O acuzaţie mincinoasă, care îmi afectează în mod negativ imaginea. Nu numai imaginea mea, ci şi a Justiţiei Române, despre care insinuaţi că nu ar fi fost imparţială în procesele dintre noi şi că mi-ar fi dat câştig de cauză pe nedrept.
În primul rând, susţineţi că judecătorul de caz de la Tribunalul Satu Mare nu a ţinut cont de faptul că trei dintre articolele reclamate au apărut în Gazeta de Nord-Vest. Dacă aţi citi mai atent cererea de chemare în judecată, care vă aparţine în întregime, aţi putea observa că aţi minţit fără nicio remuşcare, susţinând în mod fals că cele trei articole ar fi apărut pe portalul Opinie de Carei. Dumneavoastră aţi fost cea care aţi cerut ca articolele „Falşii patrioţi din Carei” (publicat la data de 12.10.2014), „Situaţia ingrată a maghiarilor din Carei” (13.11.2014), „Poliţia s-a autosesizat în cazul şmenurilor de la Centrul Alexandru din Carei” (01.12.2014) să fie şterse de pe Opinie de Carei, deşi acesta nici nu exista la vremea respectivă. De-a lungul dezbaterilor nici dumneavoastră şi nici avocaţii „profi” pe care i-aţi angajat nu au spus niciun cuvinţel despre locul real în care au apărut acele articole. N-aţi pomenit nimic în acest sens nici la apelul formulat, insistând doar să primiţi, împreună cu soţul dumnevoastră, modesta sumă de 100.000 de euro. În concluzie, instanţele de judecată v-au dat exact ceea ce aţi cerut dumneavoastră, adică îndepărtarea celor trei articole de pe Opinie de Carei, deşi acestea nu au apărut niciodată acolo. Iar minciuna are picioare scurte şi s-a întors împotriva dumneavoastră. Este logic că, în cazul în care doreaţi ca Gazeta de Nord-Vest să îndepărteze cele trei articole, trebuia să chemaţi în judecată şi firma care editează cotidianul. Însă n-aţi făcut acest lucru pentru a nu vă pune rău cu conducerea ziarului GNV şi a televiziunii NVTV, de care aţi devenit extrem de apropiată, uitând probabil de articolele „incisive” pe care le-aţi scris la finele anului 2015 şi începutul anului 2016 despre ancheta DNA.
În al doilea rând, aţi acuzat că justiţia sătmăreană nu a luat în considerare faptul că panoul de reclamă pe care aţi afişat scuzele, astfel încât să nu le vadă nimeni, este situat pe domeniul public. Este o nouă minciună ordinară. În sentinţa definitivă a Tribunalului Satu Mare este prevăzut în mod cât se poate de clar că atât dumneavoastră cât şi soţul dumneavoastră trebuie să îmi prezentaţi scuze publice pe Buletin de Carei. În sentinţă nu este pomenită nicăieri o aşa-zisă cale alternativă, pe care aţi invocat-o. După logica dumneavoastră, în orice moment un infractor condamnat la închisoare poate găsi o asemenea „cale alternativă”, spunând că el vrea să îşi execute pedeapsa la domiciliu pentru că, pur şi simplu, aşa intepretează el sentinţa. Chiar dacă nu vă convine, conform legislaţiei în vigoare în România, o sentinţă se duce la îndeplinire punctual şi integral, nu după cum îl taie capul pe împricinat.
În al treilea rând, nu eu am făcut public că aţi fost reprezentat de avocatul Vasilica Popovici. Şedinţele de judecată au fost publice, astfel încât oricine putea să vadă cine vă reprezintă. De asemenea, faptul că aţi fost reprezentat de respectivul avocat a apărut pe listele de şedinţă afişate la Judecătoria Carei şi apoi la Tribunalul Satu Mare. Nu cred că îmi trebuia acordul avocatului care v-a reprezentat pentru a-i adresa o mulţumire şi o încurajare. Oricum, îmi este greu să cred că dumneavoastră aţi avut acordul judecătorului de caz de la Tribunalul Satu Mare pentru a-i trece numele în articolul în care îi puneţi la îndoială deciziile. Menţionez faptul că nu răspund pentru deciziile Consiliului Local Carei de a aproba sau nu ieşiri separate din bloc pentru cabinetele avocaţilor.
În al patrulea rând, mă acuzaţi că nu aş şti „alfabetul complet al limbii române”. O astfel de acuzaţie sună extrem de ciudat din partea cuiva care pune constant virgula între subiect şi predicat şi care are lacune în logica şi cultura sa generală, spunând că a fost în satul „Horia”, că „Lucăceni este un sat de colonişti moţi” sau că tanti Ileana a „rememorat” zilele dinaintea expulzării din 1940, deși avea atunci doar un an.
În al cincilea rând, referitor la suma de circa 3.000 de euro pe care aţi cheltuit-o în procesele pe care mi le-aţi intentat, încercaţi să adunaţi cheltuielile cu onorariile celor trei avocaţi „profi” care v-au reprezentat, cheltuielile de deplasare la Satu Mare şi la Oradea, cheltuielile cu taxele de timbru şi cheltuielile cu executarea dumneavoastră silită.
În încheiere, vă anunţ că pentru aceste acuzaţii grave proferate în mod iresponsabil în articolul „Victoria sistemului este acaparată de Szasz angajat ca şi consilier de Kovacs la Primăria Carei”, care mi-ar atrage consecinţe penale în cazul în care ar fi adevărate, veţi răspunde în instanţă. Nu pot să tolerez să mă denigraţi la nesfârşit, inventând acuzaţii care mai de care mai absurde, dovedind astfel că n-aţi învăţat nimic din sentinţa definitivă a Tribunalului Satu Mare, cea cu scuzele publice, pe care refuzaţi cu îndârjire să o puneţi în aplicare. Mi-am propus să nu mai reacţionez la toate prostiile pe care le debitaţi la adresa mea, ci să vă acţionez în instanţă pentru fiecare dintre ele. Şi vă asigur că sunt multe de tot în ultimii trei ani. Profit de ocazie pentru a vă solicita să luaţi măsuri în vedere îndepărtării de pe Buletin de Carei a datelor mele personale, care nu au ce căuta acolo, conform legii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru profilul de întreprinzător şi politician al soţului dumneavoastră.
Szasz Lorand