Careienii sunt invitați vineri, 5 octombrie 2018, începând cu ora 12.00, în sala de expoziții de la parterul Castelului Károlyi din municipiul Carei, la un eveniment complex, o expoziţie itinerantă comună. Este vorba despre expozițiile „SEMNELE CERIULUI”- autor Ilie Tudorel, Baia Mare, și „CONSTELAŢII ROMÂNEŞTI TRADIŢIONALE”- expune : Complexul Astronomic (PLANETARIUL), Baia Mare.

AFIS-EXPO-SEMNELE-CERIULUI-Constelatii-CAREI press
Expoziţia este dedicată:
– CENTENARULUI Marii Uniri de la 1918
– Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018
Această expoziţie itinerantă comună este închinată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material şi imaterial.
Expoziţia a mai fost prezentă la Baia Mare, Satu Mare, Muzeul Cetăţii Oradea, Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş şi la Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara fiind vizionată până acum de câteva zeci de mii de vizitatori.
Expoziţia va fi prezentă şi la Muzeul Castelul Karolyi din Carei în perioada 5-19 octombrie 2018, având vernisajul-eveniment în data de 5 octombrie 2018 orele 12.00.
„ SEMNELE CERIULUI ”- Expune : Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş
Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizaţiei noastre rurale.
Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.Toate aceste simboluri dau frumuseţe şi un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apar. Această simbolistică totemică azi uitată sau cunoscută doar de meşterii populari este prezentată astfel încât privitorul modern să înţeleagă uşor semnificaţia mesajului de peste milenii pe care strămoşii noştrii au dorit să-l transmită.
Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare ! Aceste simboluri constituie elemente de unitate naţională.
Din vechime simbolurile strămoşilor sunt prezente peste tot în lume constituind un liant multicultural şi un limbaj universal al meşterilor sau artizanilor derivând din însăşi filosofia ancestrală a umanităţii. Azi această bogăţie culturală tradiţională este tot mai puţin înţeleasă şi cunoscută suferind asemenea situaţiei generale în care se află şi patrimoniul nostru la confluenţa dintre trecut şi viitor.
Proiectul fotografic „Semnele Ceriului” atrage atenţia asupra faptului că persistenţa în timp a simbolisticii astrale şi sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare iar odată cu ele şi legătura noastră cu fundamentul civilizaţiei umane.
Expoziţia este o provocare pentru vizitatori , de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale şi de a admira talentul meşterilor populari din România. Doar aşa putem preţui cu adevarat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea şi astfel se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi europenii.
Prezentarea expoziţională este formată din peste 50 de fotografii de mari dimensiuni.
Expoziţia este însoţită de expuneri şi prelegeri cu digiporame susţinute de autor.
„CONSTELAŢII ROMÂNEŞTI TRADIŢIONALE”- Expune : Complexul
Astronomic (PLANETARIUL), Baia Mare , judeţul Maramureş.
Bolta cerească cu puzderia ei de stele a aprins imaginaţia oamenilor din momentul în care ei şi-au ridicat conştient ochii spre cer. Cunoaşterea cerului,una din problemele de bază ale astronomiei de poziţie, înseamnă în primul rând cunoaşterea constelaţiilor, grupări de stele cunoscute din vremuri imemoriale.Omul antic şi-a imaginat pe cer figuri ce reprezentau fiinţe şi obiecte legate de viaţa lui cotidiană, de cultele religioase şi de diferitele fenomene ale naturii pe care nu şi le putea explica la momentul respectiv.
Fiecare popor, fiecare civilizaţie şi-a construit propria-i viziune asupra cerului,o imagine asupra boltei cereşti care depindea inevitabil de locul din care se privea spre cer şi de gradul de dezvoltare social-economică a poporului respectiv. Spre exemplu, cerul grecilor abunda în eroi şi zeităţi iar în cerul românesc ponderea cea mai mare o au constelaţiile pastoral-agrare, cele religioase sau istorice.
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Intenţia noastră a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii nostri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării am consemnat 39 de constelaţii românești, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.
Varianta mobilă a expoziţiei destinată itinerării a aparut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalti vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile :
https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau http://www.crt-ro.com
PREZENTARE – Activitate artistică ILIE TUDOREL – Baia Mare
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium”din Baia Mare.
Artistul a fost prezent în 90 de expoziţii de arta fotografică, din care 41 de expoziţii personale şi 49 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise, din ţară şi din strainătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „ Premiul de Excelenţă” acordat de revista „Gazeta de Maramureş ”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţională de turism „ BeTUI ” şi săptamânalul „Zi de Zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI precum şi în numeroase cărţi .
Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 508.000 de vizualizari din întreaga lume.
Din 2013 a înfiinţat blog-ul de fotografie http://www.tudorphotoblog.blogspot.com, ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură şi promovarea României,Transilvaniei şi Maramureşului în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) şi subiectele conţin un înalt nivel de informaţie. Blog-ul de fotografie are peste 230 de albume foto şi o activitate intensă, având peste 148.000 de accesări de pe toate continentele. Tot din anul 2013 şi-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susţinut mai multe stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură şi în domeniul fotografiei de natură şi peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creaţie în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Ediţia a XII-a şi Ediţia a XIII-a şi tabăra internaţională „EuroPhotoCamp-2014”).
În prezent lucrează la proiectele personale de artă fotografică pe care le-a iniţiat : – Proiectul fotografic „Momente Astrale”- expoziţie itinerantă ;
Proiectul fotografic „Viaţa în Transilvania de Nord”- expoziţie itinerantă ;
Proiectul „Simboluri Astrale în arhitectura şi arta tradiţională maramureşană” și proiectul „Semnele Ceriului ”- expoziţii itinerante ;
– Proiectele „Comorile României ” şi „Zestrea Vie Românească”- expo.
De asemenea a iniţiat şi continuă proiectele internaţionale de artă fotografică :
Proiectul „Maramureş – Oameni şi Locuri ” – expoziţie int. itinerantă ;
Proiectul „EuroPhotoCamp” – organizare tabere int. de artă fotografică.
Ilie Tudorel – http://www.tudorphotoblog.blogspot.com