Deși tulnicăresele din Ianculești constituie un adevărat simbol al moților de la câmpie, fiind invitate la mai toate sărbătorile lor, acestea au fost interzise de la comemorările lui Avram Iancu organizate în ultimii ani la Carei de către Despărțământul ASTRA, condus de Daniela Ciuta.

tulnicarese

Până în urmă cu vreo trei ani, tulnicăresele din Ianculești erau o prezență obișnuită la comemorările eroului național Avram Iancu organizate la bustul său din Carei. Din 2016, tulnicăresele au fost interzise de la comemorări, pur și simplu acestea nemaifiind invitate de către ASTRA Carei, organizatorul principal al manifestărilor.
O parte a ianculeștenilor pus această omisiune intenționată pe seama faptului că tulnicăresele nu s-au aliniat grupului de interese din satul Ianculești pe care îl promovează președintele ASTRA Carei, Daniela Ciuta, atât în calitate de vicepreședinte al Asociației Foștilor Refugiați din Carei, dar mai ales în calitate de proprietar și administrator al portalului Buletin de Carei.
Deși soțul său, Ilie Ciuta, a câștigat alegerile locale din 2016 la nivel de Ianculești, însă le-a pierdut la un scor dezastruos pe cele pentru funcția de primar al Careiului, influența respectivului grupul de interese a scăzut continuu în ultima vreme. În primul rând, fostul delegat sătesc Ciprian Chiorean, apropiat de familia Ciuta, și-a pierdut funcția, calitatea de reprezentant al satului Ianculești în Consiliul Local Carei revenindu-i consilierului Ioan Oneț, fiu al satului. De atunci, toate străzile din Ianculești au fost asfaltate și s-a construit o capelă mortuară în cimitirul din sat. Asociația Crescătorilor de Animale Colonia Moților, apropiată și aceasta de familia Ciuta, nu mai organizează din bani publici Zilele Iancului, în colaborare cu ASTRA Carei. De asemenea, în această vară a intrat în pensie și preotul ortodox din sat, Gheorghe Sorian, un alt apropiat al familiei Ciuta, rămas celebru prin cuvintele dure la adresa primarului Eugen Kovacs: ”Să vină ungurul, să-și ia capela”.