Copacii uscaţi, marcaţi, dar netăiaţi au ajuns să constituie un pericol pentru locuitorii municipiului Carei. Crengile acestora se rup tot mai des şi numai o minune a făcut ca până acum să nu existe victime. O asemenea creangă a căzut la câţiva zeci de metri de scena din parcul dendrologic pe care se desfăşurau spectacolele festivalului AugustFest.
Problema copacilor deveniţi pericol public a fost pusă în discuţie la ultima şedinţă a Consiliului Local Carei de către consilierul local Ioan Oneţ, reprezentantul satului aparţinător Ianculeşti. Acesta a relatat faptul că, într-o seară, în timp ce asista la spectacolele AugustFest, o creangă dintr-un copac uscat s-a rupt şi a căzut la circa 50 de metri de scena festivalului. “Cu riscul de a fi catalogat duşmanul copacilor, haideţi să facem ceva ca oamenii care se plimbă prin parc să fie în siguranţă”, a declarat Ioan Oneţ. Consilierul local a adăugat că trebuiesc luate măsuri, în pofida reclamaţiilor mai mult sau mai puţin anonime care sunt depuse de către o anumită persoană. Consilierul Oneţ a mai arătat că şi plopii de pe marginea drumului către Ianculeşti sunt uscaţi, constituind la rândul lor un real pericol pentru trecători, dar nimeni nu îi taie.
“Trebuie să recunosc că deja şi colegii mei se tem să ia măsuri să tăiem un fir de iarbă, nu mai vorbesc de un copac uscat. În plus, nicio firmă nu vrea să vină să taie (copacii uscaţi – n.r.) pentru că trebuiesc firme autorizate”, a arătat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.
Reclamaţiile sunt depuse de către Daniela Ciuta, în numele portalului Buletin de Carei, pe care îl administrează şi îl deţine. Aceste reclamaţii au fost adresate Gărzii de Mediu Satu Mare, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Gărzii Naţionale de Mediu şi cine mai ştie căror alte instituţii de acest gen. Chiar şi Poliţia a ajuns să ancheteze tăierile de copaci uscaţi din parc, în urma unei sesizări. Până şi cultura are mai nou treabă cu silvicultura. Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare a amendat Primăria Carei cu 4.000 de lei pentru că nu a solicitat avizul Ministerului Culturii în privinţa copacilor marcaţi pentru tăiere. Nu a scăpat de reclamaţii nici firma autorizată care acceptase iniţial să taie copacii uscaţi din parcul Carei. Din cauza numeroaselor plângeri înaintate în numele redacţiei Buletin de Carei, firma în cauză a renunţat să finalizeze tăierea tuturor copacilor marcaţi, iar alte firme autorizate refuză să presteze această activitate.
În concluzie, singurii care pierd de pe urma acestor zeci poate chiar sute de reclamaţii sunt careienii şi ianculeştenii, care îşi asumă un risc tot mai ridicat când circulă pe sub copacii uscaţi de pe raza municipiului pe care nimeni nu mai are curajul să-i taie.