Un simplu articol publicat pe portalul Opinie de Carei despre clasarea elevilor voluntari ai Liceului Teoretic Carei pe locul secund la concursul Ecoprovocarea a stârnit o reacţie de-a dreptul exagerată din partea unei profesoare a respectivului liceu. O reacţie care nu face cinste unei zarzavagioaice, darămite unui cadru didactic.

opinie

Am publicat pe Opinie de Carei articolul intitulat “Voluntarii Liceului Teoretic Carei, pe locul al doilea la Concursul Național ecOprovocarea”, citând sursa informaţiilor drept un portal de ştiri sătmărean. Asta e, n-ai ce să faci, din moment ce ştirile despre reuşitele elevilor careieni sunt prezentate mai întâi presei judeţene, ignorând-o pe cea careiană.
În scurt timp, am primit pe Facebook un mesaj din partea unei profesoare de la Liceul Teoretic, în care mi se transmitea că ar fi de bun simţ şi mai profesionalist dacă atunci când scriu articole aş cere informaţii şi acordul coordonatorilor activităţilor. De asemenea, profesoara în cauză s-a arătat curioasă dacă chiar am vorbit cu Lucia Cojocaru, managerul Programului „ecOprovocarea”. “Sunt sigura ca informatiile nu le-ati luat de pe pagina EcOprovocarea ci de pe Forum LTC ,apropoo si anul trecut am obtinut locul I la acelasi concurs si am participat la Tabara de la Cheia”, mi-a mai scris distinsa profesoară.
Am fost şocat când am citit mesajul. În loc să aprecieze faptul că am prezentat reuşita elevilor de la Liceul Teoretic, distinsa profesoară m-a făcut nesimţit şi lipsit de profesionalism pentru că nu i-am cerut informaţii şi acordul pentru publicarea unui simplu articol. Sincer să fiu, lucrez în presă de peste 17 ani, dar încă nimeni nu m-a luat la rost pentru că nu i-am cerut acordul pentru un simplu articol de informare, care oricum fusese publicat de mai toată presa online din judeţul Satu Mare. Nu era vorba de anchete, dezvăluiri incomode sau acuzaţii, ci despre o merituoasă clasare pe podium la un concurs naţional.
“Dacă ați citi mai atent finalul articolului ați vedea de unde sunt informațiile. Dar e mai ușor să acuzi ca și la piață, deși azi nu e zi de piață. O zi frumoasă în continuare”, a fost răspunsul meu. Am încercat să-i sugerez distinsei profesoare că nici o zarzavagioaică din piaţa situată vizavi de liceu nu are o atitudine atât de arţăgoasă.
Bineînţeles că distinsa profesoară s-a simţit jignită şi a încercat să fie ironică în replica sa: “Frumos !!! Bravo ! Un adevarat jurnalist! Aruncati cu noroi ! Nu stiu de ce m -am obosit sa scriu ! Mii de scuze ! Aveti dreptate ! Dar fiind vb de o activitate locala . ….poate am pretenti prea mari .Inca o data mii de scuze !”. Nu ştiu ce “pretenti” are din partea mea distinsa profesoară, dar eu nu am niciun fel de pretenţii de la dumneaei.

profesoara
În scurt timp am înţeles de unde bate vântul. Ulterior, acelaşi articol a fost publicat integral de către Buletin de Carei, conţinând bineînţeles şi declaraţia doamnei Lucia Cojocaru, managerul Programului „ecOprovocarea”. Nu e vina mea că am văzut mai repede ştirea în mediul online. Aş putea băga mâna în foc că nici cei de la Buletin de Carei nu au vorbit cu doamna Cojocaru, dar sunt convins că distinsa profesoară nu le-a scris absolut nimic. Am remarcat încă de la apariţia portalului Opinie de Carei preferinţa profesorilor de la secţia română a Liceului Teoretic pentru Buletin de Carei. Nu m-a interesat şi nici nu m-a deranjat acest lucru, chiar dacă şi Opinie de Carei este un portal de ştiri locale, iar eu sunt absolvent al Liceului Teoretic. Nu mi-am bătut capul cu motivele sau chiar obligaţiile care stau la baza acestor relaţii. Fiecare e liber să colaboreze cu cine vrea şi cum vrea. Singura profesoară de la Liceul Teoretic care a dat dovadă de echidistanţă în relaţia cu portalurile Opinie de Carei şi Buletin de Carei, fără să neglijeze nici presa judeţeană, este doamna Gabriela Menţiu, căreia ţin să îi mulţumesc pentru acest lucru.
Oricum, incidentul de azi mi-a lăsat un gust amar. Dacă în acest fel reacţionează un cadru didactic, ce pretenţii mai poţi avea de la elevii din ziua de azi. Şi eu am învăţat la Liceul Teoretic, dar în acele vremuri profesorii erau cu totul şi cu totul altfel. Prin comportamentul lor constituiau adevărate modele pentru cei pe care îi învăţau. În mod cert nu ar fi avut reacţii exagerate precum profesoara care mi-a scris azi. Nu am nimic personal cu dumneaei, dar nu pot să permit ca cineva, mai ales un cadru didactic de la cel mai prestigios liceu careiean, să folosească un asemenea limbaj la adresa mea. Atât şi nimic mai mult.
Szasz Lorand