La invitația primită din partea Asociației Voluntarilor Invictus România, elevi de la Școala Gimnazială nr. 3 Carei, însoțiți de profesorul coordonator Carmen Maria Dindelegan au participat la evenimente organizate cu ocazia Zilei Regalității.
Cei șase elevi au asistat la ceremonia depunerilor de coroane la statuia regelui Carol I din piațeta regelui, la evenimentul de lansare de carte album „Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Lansarea volumului a fost urmată de o expoziţie cu acelaşi titlu.
Doamna Mireille Rădoi – director de proiect şi Preşedinta Fundaţiei Universitare Carol I, şi domnul Ioan Cristescu – directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, amfitrionii evenimentului, au făcut o prezentare a principalelor capitole regăsite în paginile Albumului. Publicul a fost onorat de prezenţa A.S.R. Principesa Elena și E.S. dl. Alexander Philips Nixon. Evenimentul şi-a propus să aducă un omagiu infinit participării femeilor române la evenimentele derulate din timpul Primului Război Mondial, modele demne de urmat, reprezentante din toate clasele sociale. De la Regina Maria la Minerva Stanca, toate eroinele poporului român au fost „candele de-a lungul drumului întunecat” – aşa cum amintea în discurs Gen. (r) Prof. Univ. Dr Teodor Funzeti.
Din 2010, Casa Regală organizează la Palatul Elisabeta din capitală Garden Party, o petrecere cu ştaif, o petrecere câmpenescă în ton cu modelul avut între ani 1866 – 1947. După intonarea Imnului Rregal a urmat salutul tradițional de la balcon cu prezența familiei regale, s-au eliberat într-un avânt spre zări senine 100 de porumbei și apoi 1.000 de baloane în culorile tricolorului. Spiritul festiv de la Palatul Elisabeta reprezintă un omagiu adus diferitelor personalități din varii domenii: medii academice, artiști, sportivi, studenți, elevi. Astfel sunt sărbătoriți românii!
Tristețea pentru lipsa Regelui Mihai a fost substituită întrucâtva de un sentiment de bucurie prin faptul că Familia Regală a României continuă să celebreze această zi în spiritul pe care Regele Mihai l-a inițiat din 2010. Prin aceasta, Familia Regală, în frunte cu Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei şi regină de drept a României, continuă moştenirea lăsată de Regele Mihai.
Încântarea elevilor careieni a culminat, în acest ceas istoric, cu emoția copleșitoare la onoarea de a saluta reverențios și cordial însuși altețle sale regale. Generozitatea de spirit, modestia, naturalețea, apropierea și atenția cu care ne-au înconjurat au fost inefabile, ne-au făcut să revalorificăm importanța puterii modelului. Vom păstra în memoria sufletului cu neputință de uitare prima noastră întălnire cu Familia Regală a României, deoarece nu putem avea un viitor fără a respecta trecutul.
În cele două zile petrecute la Bucuresti, elevii Voluntarii Invictus Carei au vizitat câteva obiective precum cimitirul Belu, dat fiind faptul că Familia Regală și-a câștigat în timp calitatea de admiratoare și protectoare a artei, astfel că poetul Mihai Eminescu, cel care a rămas pentru Casa Regală imaginea Poetului însuși , a fost recompensat de majestățile sale cu ordinul BENI MERENDI. Elevii au vizitat și Ateneul român, Palatul Parlamentului, Muzeu Național de Istorie, Muzeul Antipa, biserica Zlătari și altele, iar în seara zilei de joi s-au alăturat celorlați Voluntari Invictus pentru alergarea din parcul Carol, finalizând cu audiția Concertului regal de la Sala Radio a Orchestrei Naționale Radio.
Prin excursia realizată sub auspiciile Voluntariatului INVICTUS ROMÂNIA, elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Carei au avut ocazia să cunoască o parte din membrii organizației Invictus și să-l întâlnească pe Principele Radu, sub a cărei Patronaj se află Invictus România. Prin manifestările la care au participat au înțeles faptul că Familia regală își regăsește rolul în mentalitatea colectivă, care pare să nu mai aibe reflexe de a asocia România cu idea de monarhie, cel puțin al organizării statale, și au înțeles că Ziua de 10 mai este declarată Ziua Regalităţii în România, având o semnificaţie triplă, care vine de la cele trei mari evenimente importante ce s-au întâmplat în această zi. La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român îşi oficializa independenţa, iar la 10 Mai 1881 România devenea regat.
Și-au adunat o albie de trăiri, cunoscând îndeaproape noblețea și demnitatea Coroanei, ca parte a identității naționale, având caracterul de a servi națiunea, indiferent de cadrul constituțional, având deviza Nihil sine Deo!
În contextual privilegiului avut prin voluntariatul Invictus, totuși elevii își pun o întrebare retorică: Cum pot sărbători românii ziua de 10 Mai ca zi națională, mai ales neavând faciliatea de a ajunge în capitală? De a ne lua răgaz din timp pentru a studia websiturile familiei regale, cărți, pagini de istorie.
Aducem mulțumiri pentru invitație organizatorilor din cadrul Asociației Invictus România, domnilor Grabriel Ion și Patrick Luca.
Profesor coordonator Carmen Maria Dindelegan, Școala Gimnazială nr.3 Carei