
Judeţul Satu Mare a obţinut aprobarea pentru şapte proiecte propuse spre finanţare Departamentului pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului Satu Mare.
În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar desfășurat luni, 23 aprilie 2018, la Palatul Victoria, a fost prezentată nota de informare cu privire la proiectul de Ordin al ministrului culturii și identității naționale pentru aprobarea Ghidului privind procedura de selecţie a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) şi a Primului Război Mondial, formulate şi asumate de entități persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor.
Unităţile administrativ teritoriale ale judeţului Satu Mare au depus 27 de proiecte. S-au aprobat la această sesiune şapte, totalul proiectelor la nivel naţional fiind de 99. Suma primită de judeţul nostru este de 393.800 lei reprezentând aproximativ 7% din totatul sumei aprobate.
Prezentăm lista celor 7 de proiecte eligibile aprobate de Comitetul Interministerial pentru Centenar:
1. Ansamblul monumental al participanţilor la Marea Unire, Preot Pop Iustin și Econom Zbona Vasile din sat Gherța Mare, comuna Turț – Primăria comunei Turț
2. Marea Unire a Oșenilor – Reconstituirea delegației Oașului participantă la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia – Primăria orașului Negrești-Oaș
3. Monumentul Eroilor din cele Două Războaie Mondiale – Comuna Moftin
4. “România la un secol de existență” – expoziție de pictură – Comuna Crucișor,
5. Bustul preotului canonic Gheorghe Mureșan – Comuna Moftin
6. Monument dedicat Centenarului Marii Uniri 1918-2018 – Comuna Botiz
7. Aurel Popp și Marele Război – Consiliul Județean Satu Mare.