”Statul are nu doar dreptul, ci și obligația de a proteja cetățenii împotriva abuzurilor. Cetățeanul neavând instrumentele necesare și posibilitatea reala de a negocia condițiile de contract cu firme de creditare, respectiv leasing, statul trebuia să adopte reguli care să nu permită abuzurile instituțiilor financiare și să protejeze cetățenii. Legea acceptată de către senat, face parte din acel pachet de legi care vin în sprijinul cetățeanului și reglementează condițiile de contractare de credite, dobânda maximă și modul de recuperare a creanțelor” – a declarat Turos Lóránd, senatorul UDMR Satu Mare, unul dintre inițiatorii acestei legi.

turos lorand
Luni în plenul senatului a fost votată legea care presupune: cei care au cumpărat maşini în leasing şi nu mai pot plăti ratele nu vor mai fi executaţi silit la fel de uşor ca până acum, iar dacă predau maşina de bună voie vor putea să-şi caute singuri cumpărători pentru ea.
”În situaţia în care utilizatorul unui bun achiziţionat în leasing nu plăteşte 3 luni de zile consecutive rata, el va fi deposedat de bunul respectiv şi are la dispoziţie 30 de zile să îl valorifice. Din suma obţinută în urma valorificării va trebui să acopere suma restantă la societatea de leasing. Dacă din respectiva valorificare nu obţine suma necesară, va trebui din resurse proprii să completeze suma până la stingerea datoriei către societatea de leasing”- a detaliat Turos după aprobarea legii.
Proiectul, în formă finală în care a fost aprobat de comisiile Senatului, prevede şi faptul că în cazul consumatorilor, contractele de leasing nu sunt titluri executorii.
Legea a fost adoptată de plenul Senatului cu 75 de voturi, 4 abțineri și 28 de voturi împotrivă. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.