Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an la 22 martie, atrage atenţia asupra importanţei apei ca resursă vitală pentru siguranţa alimentară. Cu această ocazie, elevii Şcolii Gimnaziale Vasile Lucaciu Carei au pregătit numeroase materiale informative despre bazinele acvatice, resursele de apă existente, în contextul unei utilizări mai eficiente.


Evenimentul a fost marcat și prin audiții muzicale active, valsul ,,Dunărea albastră” de Johann Strauss, coordonate de doamnele Ludescher Annamaria, Mărcuș Johanna, Mocanu Alina și Maxim Ramona.
Sloganul stabilit de UN Water şi FAO pentru acest an: „Lumea este însetată pentru că nouă ne este foame” se doreşte un semnal de alarmă în ceea ce priveşte risipa resurselor de apă, a importanţei acestora pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.
Pornind de la realitatea că aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă dulce sunt în scădere, obiectivele Zilei Mondiale a Mediului privesc:
– raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară;
– reducerea risipei de alimente: 30% din alimentele produse la nivel mondial sunt aruncate;
– promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.
Cantitatea de apă necesară pentru producerea hranei este de trei ori mai mare faţă de necesarul pentru băut, ceea ce arată importanţa apei ca pilon esenţial al securităţii alimentare.
În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc, resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere, vor deveni în curând insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare.