Locuitorii satului Ianculești au fost de-a dreptul șocați de cele spuse de preotul paroh Gheorghe Sorin la slujba de duminica trecută. ”Să vină ungurul, să-și ia capela și să și-o ducă sau să o îngrădească”, ar fi declarat preotul ortodox Sorin, referindu-se la primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.

preot sorian

Preotul paroh Gheorghe Sorian a făcut, duminică, în biserica ortodoxă din Ianculești, o serie de afirmații care nu fac cinste unei fețe bisericești. ”Dacă Consiliul unguresc (Consiliul Local Carei – n.r.) vrea să ne ia pământul din cimitir, să vină ungurul (primarul Eugen Kovacs – n.r.), să-și ia capela și să și-o ducă sau să o îngrădească, căci noi ne vom putea duce morții de acasă, ca și până acum”, a spus preotul Sorian. Declarația a fost confirmată de mai mulți ianculeșteni prezenți la slujba de duminică.
Cuvintele preotului Gheorghe Sorian au reușit să-i instige pe o parte din locuitorii satului Ianculești atât împotriva Consiliului Local Carei cât și împotriva primarului Eugen Kovacs, respectiv a reprezentantului satului Ianculești în Consiliul Local Carei, consilierul Ioan Oneț.
”Este inacceptabil ceea ce a spus preotul Sorian. Asemenea expresii care instigă la ură interetnică nu pot fi folosite de un preot ortodox. De asemenea, astfel de cuvinte nu pot fi folosite la adresa autorităților locale, care au sprijinit dezvoltarea satului Ianculești. Capela din cimitir a fost construită de Consiliul Local și Primăria Carei pentru ianculeșteni. Nimeni nu a vrut să ia terenul ianculeștenilor. Era vorba de o simplă formalitate pentru a putea întăbula legal capela construită din bani publici. După întăbulare, capela va fi dată în folosința bisericii, că doar nu ne vom muta împreună cu primarul în capela din cimitir”, a declarat reprezentantul satului Ianculești, consilierul Ioan Oneț.