Proiect transfrontalier de 1,25 milioane euro pentru dotarea Spitalului Carei

În cadrul ședinței extraordinare de azi, 31 ianuarie 2018, consilierii locali careieni au aprobat depunerea a două proiecte transfrontaliere, în valoare totală de 2,65 milioane euro. Primul proiect, în valoare de 1,25 milioane euro, care va fi depus împreună cu orașul Kisvarda, se referă la dotarea Spitalului Carei cu aparatură modernă. Al doilea proiect, care va fi depus împreună cu Nyirbator, vizează resursele umane din zona Careiului.

Consilierii au aprobat participarea Careiului, în parteneriat cu orașul Kisvarda (Ungaria) la Programul Interreg V-A România-Ungaria, Axa Prioritară 4 – Îmbunătăţirea serviciilor de sănătate. Careiul va fi lider al proiectului intitulat ooperare între Carei şi Kisvarda în vederea îmbunătăţirii serviciilor medicale prin programe de screening (depistare precoce) diagnostic şi tratament”. Valoarea proiectului este de 1,25 milioane de euro, contribuția proprie a Careiului fiind de 25.000 de euro.
Proiectul prevede achiziția de echipamente medicale necesare dotării secțiilor: Medicină Internă, Obstretică – Ginecologie, Bloc Operator, Compartiment ATI, Laborator Radiologie Imagistică Medicală și Stația de Sterilizare. Vor fi achiziționate: aparat Roentgen pentru fluoroscopie și radiografie digitală cu detector dinamic, aparat de sterilizare autoclav, aparat de anestezie, ventilatoare pentru pacienții intubați, trusă laparoscopică, ecograf Doppler color, monitor funcții vitale, masă de operație, injectomate, motor ortopedic, flux laminar verticcal, electrocautere, mamograf digital. Proiectul mai prevede pentru Spitalul Carei: program screening cardio-vascular, program screening obstretică și ginecologie, program de training pentru specialist în chirurgie (chirurgie non-invazivă, laparoscopică).
De asemenea, consilierii locali au aprobat un alt proiect transfrontalier, intitulat ”Cooperare între Carei şi Nyirbator pentru îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă şi promovarea dezvoltării bazate pe potenţialul lor endogen”, care va fi depus în colaborare cu orașul înfrățit Nyirbator din Ungaria. Valoarea estimată a proiectului pentru Carei este de 1,399 milioane euro, contribuția proprie fiind de 27.992 euro.
Scopul proiectului este îmbunătățirea cooperării în domeniul resurselor umane, a echilibrării cererii și ofertei pe piața forței de muncă în zona transfrontalieră Carei și Nyirbator. La nivelul Careiului, proiectul prevede efectuarea de cercetări pe piața muncii și crearea unei Strategii de resurse umane în zonă, crearea unui centru de formare, expoziție și promovare a produselor și serviciilor locale, organizarea de cursuri de pregătire/instruire, organizarea unui târg de locuri de muncă.


Lasă un răspuns