Filmarea ședințelor îi determină pe unii consilieri locali să se considere un fel de actori de mâna a doua, cărora le place să ia cuvântul doar ca să se audă vorbind. Unii dintre ei devin atât de pasionați de propriul glas încât ajung să nu mai respecte regulamentul de desfășurare a ședințelor de Consiliu Local.

opinie

Un astfel de moment penibil a avut loc la ultima ședință a Consiliului Local Carei, din data de 23 ianuarie 2018. După ce a luat de două ori cuvântul la dezbaterea proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2017, consilierul Ilie Ciuta s-a simțit dator să-i dea o replică primarului Eugen Kovacs. Deși, potrivit regulamentului, nu mai avea dreptul să intervină la acel proiect de hotărâre.
Redau dialogul încrâncenat, provocat de Ciuta:
Ilie Ciuta: Foarte scurt…
Eva Mărginean: De două ori…
Ilie Ciuta: – N-am înțeles!
Lavinia Szulak: – De două ori aveți dreptul să luați cuvântul.
Ilie Ciuta: – Pot să iau și de zece ori.
Lavinia Szulak: – Dar avem o hotărâre…
Eva Mărginean: – Avem un regulament…
Ilie Ciuta: – Haideți să o lămurim și pe asta.
Lavinia Szulak: – De ce trebuie să fie un schimb de replici, domnul Ciuta?
Ilie Ciuta: – Ca s-o lămurim, că lumea înțelege altceva. Haideți să citim foarte clar ce se spune, că se face o confuzie. Și păcat că face cineva, de la, care este președintele comisiei. Acuma am cerut pentru… Sper că n-aveți noroc să n-o găsesc… Deci, e regulamentul pe care l-am aprobat. Consilierii vor participa la dezbateri în ordinea înscrierii la cuvânt. Președintele de ședință are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt, în funcție de obiectul dezbaterii. În acest scop, el poate propune Consiliului spre aprobare timpul ce va fi afectat fiecărui vorbitor, precum și timpul real de dezbatere al proiectului, limitarea la două minute a intervențiilor unui consilier local. Ați supus la vot cumva?
Lavinia Szulak: Păi nu acum. Nu astăzi. Nu acum.
Ilie Ciuta: Să vă mai citesc o dată?
Eugen Kovacs: – Nu suntem la grădiniță, domnule consilier.
Ilie Ciuta: – Înseamnă că nu mai știm să interpretăm un text.
Lavinia Szulak: – Nu înțeleg ceea ce doriți. Deci, îmi pare rău, dar nu înțeleg ce doriți. Doriți să luați cuvântul nelimitat sau doriți doar să aveți un punct de vedere?
Ilie Ciuta: – Nu. Am vrut să iau cuvântul foarte scurt. Deci, domnu’ primar, aveți dreptate în ceea ce ați spus. În schimb, datele pe care le-ați spus, nu le luați de bune, că nu-s bune. Deci datele pe care le-ați… nu corespund cu realitatea. Atâta.
Cu alte cuvinte, toată această intervenție forțată a fost necesară doar că stimatul consilier Ilie Ciuta să spună că datele pe care le-a prezentat anterior primarul nu sunt bune. Mai aiurea este faptul că, deși președintele de ședință, Lavinia Szulak, s-a referit la numărul luărilor de cuvânt permise de regulament, Ilie Ciuta o tot dădea înainte cu durata unei luări de cuvânt. Trecând peste merele amestecate cu perele, nimeni nu l-a cronometrat niciodată pe consilierul Ilie Ciuta cât timp a vorbit. Și, sincer să fiu, foarte puțin colegi consilieri l-au urmărit, zâmbind mai mult sau mai puțin discret în timp ce vorbea. Însă intervențiile sale caracteristice au fost înregistrate și pot fi vizionate pe pagina de Facebook a Primăriei Carei, unde sunt postate înregistrările ședințelor Consiliului Local.
În concluzie, pentru unii consilieri locali nu conteză că au vorbit destul la un singur proiect de hotărâre, dacă simt ei nevoia de a vorbi ”nelimitat”. Mai ceva ca la un abonament avantajos de telefonie mobilă. Nici nu mai contează prea mult despre ce vorbesc, important este să se audă vorbind, iar intervențiile lor să fie înregistrate. De parcă le-ar urmări cineva, înafară de unele soții cu ambiții jurnalistice, care pun de zor virgula între subiect și predicat. Eventual se uită la înregistrări cei care vor să-și mai descrețească puțin frunțile.
Szasz Lorand