Luni, 15 ianuarie 2018, între orele 10.15 – 13.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a Maratonului poeziei românești. Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi”, care a prezentat importanța cunoașterii propriei culturi naționale și a mulțumit celor prezenți pentru curajul și bunăvoința de a participa la „maraton”.


Au participat elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 din Carei, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, Școala Gimnazială Nr. 3 din Carei, Liceul Teoretic Carei, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei și Liceul Romano-Catolic „Josephus Calasantius”, alături de dascălii coordonatori și pasionați ai poeziei.
Pe lângă poeziile pregătite și recitate sau citite de elevi, timp de trei ore, s-au putut alege și cărți la fața locului, ale unor autori mai puțin cunoscuți, cărți puse la dispoziție de organizatori.
Maratonul poeziei românești a fost organizat de Centrul de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi” și avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie mai mult sau mai puțini cunoscuți, în rândul tinerilor și a conștientiza importanța cunoașterii propriilor valori culturale, mai ales într-o zi cu o asemenea încărcătură simbolică, acum la 168 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu și totodată Ziua Culturii Naționale.
Dincolo de faptul că cei prezenți au recitat și au intrat în contact cu diverși creatori de poezie, diverse genuri de abordare s-a creat posibilitatea de a comunica sincer emoții, gânduri și sentimente, dincolo de emoțiile și presiunea care apar în cazul unui concurs de recitare.
Cei prezenți au recitat degajați, lipsiți de emoții într-o atmosferă completată de muzica instrumentală care a dat un aer relaxant întregului ambient. La final nu a existat un câștigător precum în cazul unui concurs, au existat doar câștigători, fiindcă fiecare din cei care au participat și-au îmbogățit cunoștințele despre literatura română și despre propria cultură.