Ruşine! Cuplul Ilie şi Daniela Ciuta a dezinformat până şi Justiţia!

Cuplul format din consilierul local careian Ilie Ciuta şi soţia sa, Daniela Ciuta, jurnalistă, patroană de presă, preşedintă a Despărţământului ASTRA Carei şi vicepreşedintă a Asociaţiei Refugiaţilor şi Deportaţilor – filiala Carei, a recurs la dezinformarea instanţei în cadrul procesului pe care mi l-au intentat, cerându-mi despăgubiri de 100.000 de euro. Prezentând lucruri care nu corespund adevărului, au încercat să mă pună în imposibilitatea de a respecta viitoarea sentinţă. Iar acum încearcă să se prevaleze de acele falsuri pentru a nu mai fi obligaţi să îşi ceară scuze. Un lucru care nu face cinste unor persoane care invocă tot timpul legea şi cer respectarea ei.

colaj
Falsuri în cererea de chemare în judecată
În cererea de chemare în judecată, consilierul local Ilie Ciuta şi soţia sa, jurnalistă, patroană de presă, preşedintă a Despărţământului ASTRA Carei şi vicepreşedintă a Asociaţiei Refugiaţilor şi Deportaţilor – filiala Carei, au cerut, pe lângă bani şi publicarea hotărârii pe portalul Opinie de Carei, şi „retragerea de pe portalul <<Opinie de Carei>>, administrat de pârâţi (Szasz Lorand şi Szasz E. Lorand PFA) a articolelor cuprinzând afirmaţii jignitoare la adresa subsemnaţilor, respectiv a comentariilor care le însoţesc”. Tot în cererea de judecată, pe lângă articolele publicate pe Opinie de Carei, a inclus şi trei articole apărute în cotidianul Gazeta de Nord-Vest Satu Mare („Falşii patrioţi de Carei”, „Situaţia ingrată a maghiarilor din Carei” şi „Poliţia s-a autosesizat în cazul şmenurilor de la Centrul Alexandru din Carei”). În tot cuprinsul cererii de chemare în judecată, soţii Ciută au susţinut, în mod fals, că aceste trei articole ar fi apărut pe portalul Opinie de Carei. Apoi au anexat copii după cele trei articole, care au fost astfel imprimate încât să nu se vadă pe ce site au apărut şi cine le-a postat. În mod interesant, în cazul tuturor celorlalte articole anexate, care într-adevăr au apărut pe Opinie de Carei, se văd foarte clar elementele de identificare ale acestui portal.


Sentinţă definitivă, care până la urmă nu e definitivă
Tribunalul Satu Mare a decis să public dispozitivul sentinţei şi să şterg de pe portalul Opinie de Carei articolele reclamate, inclusiv cele trei articole care au apărut, de fapt, în Gazeta de Nord-Vest. Potrivit aceleiaşi sentinţe, soţii Ciută trebuie să publice dispozitivul sentinţei pe site-ul Buletin de Carei şi să îşi ceară scuze în mod public de la mine. Soţii Ciuta au atacat sentinţa, însă Curtea de Apel Oradea le-a respins acţiunea. Iniţial, Curtea de Apel a anunţat că hotărârea este definitivă, dar ulterior a revenit, arătând că totuşi este atacabilă. Aş putea băga mâna în foc că Ilie şi Daniela Ciuta o vor ataca, în speranţa că vor scăpa de obligaţia de a-şi cere scuze public de la mine, „consilierul fin al primarului”, cum le place să mi se adreseze. Este dreptul lor prevăzut de lege, de care sunt liberi să beneficieze.
Chichiţa din spatele falsurilor
Însă chichiţa este, de fapt, alta. Afirmând în mod fals că cele trei articole din Gazeta de Nord-Vest Satu Mare au apărut pe portalul Opinie de Carei, soţii Ciută au vrut să mă pună în imposibilitatea de a mă conforma sentinţei. Era clar că nu am cum să şterg articole de pe site-ul Gazetei de Nord-Vest, din moment ce nu mai lucrez din decembrie 2015 la publicaţia respectivă, deţinută de familia Govor,şi, alături de ceilalţi foşti colegi din reacţie, sunt martor în procesul în care DNA l-a trimis în judecată pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, acuzându-l de fapte de corupţie. În concluzie, nu aş putea afirma că mă aflu în cele mai cordiale relaţii cu patronatul trustului media format din Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV.
O apropiere suspectă
După ce a început să se pună problema ştergerii celor trei articole care nu au apărut de fapt pe portalul Opinie de Carei, am remarcat o bruscă apropiere dintre Daniela Ciuta şi trustul de presă deţinut de familia Govor, format din Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV. Asta după ce jurnalista Daniela Ciuta a publicat pe site-ul pe care îl deţine (Buletin de Carei) mai multe articole cu titluri precum: „Foc de artificii înainte de Revelion. Finul primarului Kovacs, traficant de influenţă împreună cu Govor Mircea în referatul DNA”, „Mircea Govor, arestat preventiv într-un dosar în care apare şi numele finului primarului Kovacs”, „Ia te uită cine vorbeşte! Un fin de primar careian şi şantajist ce acţiona la comanda unui inculpat emite opinii”, „Declaraţii la DNA în procesul Mircea Govor. Opinia <<otrăvită>> a finului primarului Kovacs”.
În contextul noii apropieri, preşedintele ASTRA Carei, Daniela Ciuta, a apărut la emisiunea „Incursiune în cotidian” şi au fost difuzate câteva ştiri despre activităţile asociaţiei pe care o conduce la postul Nord Vest TV, iar în ziarul Gazeta de Nord-Vest au apărut mai multe articole laudative, culminând cu un articol în care Daniela Ciuta este pomenită ca avându-i înaintaşi pe iluştrii iluminişti din secolul 18: Samuil Micu, Petru Maior, Ghe. Şincai, I.B. Deleanu. Nici nu o singură dată, ci de chiar de două ori în acelaşi material. Din punctul meu de vedere, această alăturare este extrem de forţată, ca să mă exprim delicat.
O explicaţie plauzibilă
Având în vedere aceste aspecte, brusca apropiere dintre familia Govor şi Daniela Ciuta ar fi perfect explicabilă. Aceasta din urmă ar fi putut să se asigure că cele trei articole de pe Gazeta de Nord-Vest nu vor fi şterse niciodată, iar foştii mei şefi şi patroni ar fi putut fi satisfăcuți că m-au pus în imposibilitatea de a mă conforma sentinţei.
Fiind de bună credinţă, am încercat să discut cu foştii mei colegi pentru a şterge cele trei articole, însă când mi-au cerut să încalc legea în schimbul acestui mic favor, am renunţat imediat. Actele care constituiau obiectul favorului solicitat se află în prezent în posesia mea.
Ilie Ciuta s-a dat singur de gol
Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, datând din 18 martie 2017, consilierul local Ilie Ciuta a afirmat textual „O să primească scuze de la mine dar numai după ce va şterge fiecare articol jignitor şi denigrator conform deciziei instanţei de judecată”. Încă de atunci miza pe faptul că nu am cum să şterg cele trei articole de pe Gazeta de Nord-Vest, despre care a afirmat în mod fals că au apărut pe portalul Opinie de Carei. Şi a început să-şi condiţioneze scuzele de ştergerea articolelor despre care a afirmat în mod fals că sunt publicate pe portalul Opinie de Carei. Celelalte articole cuprinse în sentinţă, care au apărut într-adevăr pe portalul meu, au fost îndepărtate.

captura1
Daniela Ciuta reia ideea, ba chiar acuză instanţa
Aceeaşi idee este prezentată şi de către Daniela Ciuta în articolul intitulat „Verdict final. Opinie de Carei a denigrat şi trebuie să retragă articole nu şi Buletin de Carei”, apărut pe Buletin de Carei în data de 13 decembrie 2017. „O să aibă parte de toate scuzele, poate trimite şi un tipizat agreat, dar asta doar după ce va dispare şi ultima literă din articolele denigratoare menţionate cu titlu în sentinţă”, a scris Daniela Ciuta.
Ideea este reluată apoi în articolul intitulat „Tribunalul Satu Mare şi Curtea de Apel Oradea decid ştergerea unor articole de pe alt site decât cel pe care au apărut”, postat pe Buletin de Carei în data de 16 decembrie 2017. „Ambele instanţe de judecată obligă pârâtul Szasz Lorand să şteargă câteva articole, considerate a fi denigratoare, de pe Opinie de Carei când de fapt ele au apărut în cotidianul Gazeta de Nord Vest unde el era director în perioada respectivă. Să concluzionăm că magistraţii nu au citit probele de la dosar? Mai ales că la data la care au apărut acele articole blogul Opinie de Carei nici nu exista”, scrie Daniela Ciuta. În mod ciudat, la acest articol apar printscreenuri în care se vede clar că articolele au apărut pe site-ul Gazetei de Nord-Vest, nu ca şi în cazul copiilor ataşate la dosarul cauzei.
Ba chiar mai mult, Daniela Ciuta încearcă să inducă ideea că magistraţii m-au favorizat, necitind cu atenţie probele depuse la dosar, deşi ea şi soţul său i-au indus în eroare prin afirmaţiile lor false.


Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea!
Spre ghinionul soţilor Ilie şi Daniela Ciuta, falsurile la care au recurs nu i-au ajutat prea mult. Nicio instanţă din România nu mă putea obliga să şterg cele trei articole din Gazeta de Nord-Vest, din moment ce soţii Ciuta au afirmat în mod fals că au apărut pe portalul Opinie de Carei, respectiv din moment ce Ilie şi Daniela Ciuta nu au cerut în mod explicit ştergerea lor de pe site-ul Gazetei de Nord-Vest. Nu de alta, dar judecătorul nu poate decide în privinţa unui lucru pe care reclamantul nu l-a solicitat în cadrul cererii de chemare în judecată.
În concluzie, se confirmă din nou înţeleptul proverb „Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea!”. Soţii Ciuta nu au motiv să invoce faptul că nu m-am conformat sentinţei, iar cele trei articole vor rămâne în continuare pe site-ul Gazetei de Nord-Vest. Asta dacă nu cumva se înţeleg cu familia Govor ca să le şteargă, aşa, ca un mic favor.
Soţii Ciută au refuzat să-şi exprime punctul de vedere
Înainte de publicarea articolului, am încercat să aflu şi părerea soţilor Ilie şi Daniela Ciuta vizavi de falsurile pe care le-au depus la dosar sub semnătură proprie, dezinformând astfel instanţa de judecată. În plus, am încercat să aflu de la Daniela Ciuta dacă există o legătură între pretenţiile la adresa mea de a şterge cele trei articole de pe site-ul Gazetei de Nord-Vest şi brusca sa apropiere de patronatul trustului format din Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV. Le-am transmis liste separate de întrebări miercuri, 10 ianuarie 2018, în jurul orei 19.00, atât consilierului local Ilie Ciuta cât şi soţiei sale, jurnalista Daniela Ciuta, menţionând în mod expres că vreau să le aflu părerea în vederea redactării unui articol pe această temă. Le-am cerut respectuos să-mi comunice răspunsurile până joi, 11 ianuarie 2018, la amiază. Întrucât nu am primit niciun răspuns, am amânat publicarea articolului până azi dimineaţă, în speranţa că soţii Ciuta, atât de vocali cu alte ocazii, vor catadicsi să îşi exprime punctul de vedere. Din păcate, au preferat să aplice politica struţului.
Szasz Lorand

 


Lasă un răspuns