Cea de-a treia zi de manifestări culturale organizate la Carei cu ocazia Zilei Naționale a României, a debutat miercuri, 29 noiembrie 2017, începând cu ora 10.00 cu o proiecție de film istoric, organizată de Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei, proiecție care a avut loc în Sala de Conferințe a Castelului Károlyi, informează Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Începând cu ora 12.30, în Sala de simpozioane a Castelului Károlyi a avut loc o masă rotundă cu tema „Patriotismul la tinerii de azi și de ieri”, avându-l ca moderator pe Bogdan Georgescu. La eveniment au participat elevi de la Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu” Carei, însoțiți de profesorul Romat Alexandru Gheorghe, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei, însoțiți de domnul director Micovschi Adrian, Liceul Teoretic Carei, însoțiți de profesorul Madai Lucian și reprezentanți de la Centrul de Promovare a Turismului Cultural, respectiv Muzeul Municipal Carei.
Programul evenimentelor culturale s-a încheiat la Castelul Károlyi cu Spectacolul omagial de muzică corală în compania corurilor: Corala Bărbătească „Armonica“ de la Centrul Cultural Carei, dirijată de Ioan Tordoi, Grupul vocal-instrumental „Crenguța” al Liceului Teoretic Carei, dirijor Vlad Pașca, Corala Preoţească a Protopopiatului Ortodox Român Carei, dirijată de prof. Mariana Vulcan și Corul Bisericii Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir Carei, dirijat de prof. Leontina Roşca.
Spectacolul a debutat la ora 18.00 cu intonarea imnului naţional, după care prezentatorul, Adrian Ştefănuţi a evocat semnificaţia zilei de 1 Decembrie.
Corurile au prezentat un program divers de cântece patriotice, dar şi de colinde, având în vedere că ne aflăm în perioada postului Sfintelor Sărbători ale Naşterii Domnului.
În cadrul manifestării, Formaţia Club Dance de la Clubul Copiilor Carei, coordonată de doamna coregraf Cătălina Curceanu, a prezentat un dans cu tematică din folclor și elevii Cheptea Denisa, Alexandra Danciu, Georgiana Trif, Marcel Ursan, Todea Mihai, Gheorghe Trif din partea Asociației Culturale Astra, Despărțământul Carei, pregătiți de doamna Daniela Ciută, respectiv Adrian Sabău (Liceul Teoretic Carei), Varga Adriela(Școala Gimnazială Pișcolt), Farcău Patricia, Șuth Carla, Șuth Iulia, Marincaș Laniana, Nilgesz Mihai, Sas Cezara (Școala gimnazială „Vasile Lucaciu Carei”), coordonaţi de Adrian Ştefănuţi au recitat poezii patriotice.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionalul „La Mulţi Ani”, care a fost interpretat de toate corurile participante şi de publicul din sală.
Manifestările culturale organizate cu ocazia Zilei Naționale a României la Carei continuă vineri, 1 decembrie 2017, conform următorului program:
ora 10.00 – Monumentul Ostașului Român
MOMENT SOLEMN organizat cu ocazia Zilei Naționale, Te Deum, depunere de coroane și flori în cinstea eroilor neamului, scurt moment artistic
ora 10.40 – Statuia Regelui Ferdinand
Scurt Moment comemorativ, depunere de coroane
ora 17.00 – Teatrul Municipal Carei
CONCERT EXTRAORDINAR DE FOLCLOR dedicat Zilei Naționale a României cu solistele de muzică populară Ionela Moruțan (Târgu Mureș) și Ana Holdiș Pop (Satu Mare). În program: Ansamblul de fluierași Iedera Pitici, Ansamblul vocal-instrumental Iedera (Clubul Copiilor și Elevilor Carei) și Ansamblul Ceatăra (Centrul Cultural Carei)
Intrarea este liberă și se face în funcție de numărul locurilor disponibile!
ORGANIZATORI: Direcția de Cultură a Municipiului Carei, Centrul Cultural Carei, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Carei, în colaborare cu Centrul de Promovare a Turismului Cultural, Biblioteca Municipală Carei și Clubul Copiilor Carei