Portalul Opinie de Carei prezintă câteva dintre aprecierile exprimate de câțiva careieni la adresa clipului realizat de Andrei Păunescu duminică, la bustul lui Avram Iancu din municipiul Carei, atât de lăudate de unii la nivel local. În același loc, în urmă cu un an, același Andrei Păunescu a afirmat răspicat că limba română se vorbește doar ”în șoaptă” la Carei.

marelepaunescu
Iată câteva din comentariile careienilor postate pe pagina oficială de Facebook a lui Andrei Păunescu. Prezentăm și comentariile Danielei Ciuta, care a fost extrem de activă în ultimele 24 de ore, răspunzând tuturor celor care au avut ”tupeul” să-l critice pe Andrei Păunescu, cel cu vorbitul în șoaptă:
Marcel Zaharia · 2:10 De data asta nu i-ați dat de băut
Maghiar Tibor · 0:40 Nu mă interesează ce vorbesti!
Antal Antal · 2:06 Boschet
Schnell Tamás · 1:22 Esti un om de interes,si esti platit cum si sa ce vorbesti in Carei! In Carei nu o fost problema intre romani si maghiari pana cand nu a inceput D-na Daniela Ciuta,dar asta stie tot orasul,deci degeaba vii cu chitara aia neacordata in Carei sa te faci ca esti Roman mare… du-te in Bucuresti si acolo la parlamentari sa le canti,sa nu fure de la poporul Roman..sa faca spitale si sa aiba batranii pensie etc…
Ciuta Daniela Daniela · gresit, pana cand nu am scris despre discriminarea romanilor ati avut satisfactia ca puteti calca in picioare tot ce este romanesc in Carei. Nu ati fost deranjat ca ati avut doar clase de meserii in limba maghiara desi romanii din Carei plartesc taxe si impozite la fel ca voi. Nu sunteti deranjat cand vedeti in oras ca doar busturile maghiare sunt renovate si ingrijite nu si ale romanilor sau cand din banii comuni ai careienilor se reabiliteaza doar sediul UDMR Carei. sunteti ipocrit si va deranjeaza cand romanii cer drepturi egale cu ceilalti.
Schnell Tamás · Ipocrita sunteti dumneavoastra!Am multi prieteni ,dar niciodata nu am avut probleme ca eu sunt maghiar el este roman… dar de cand ati venit in Carei,treaba asta s-a schimbat! Eu nu inteleg cum puteti sa aveti atata rautate de etnie si aveti mereu timp sa faceti un evenimet unde accentuati ca sunteti impotriva maghiarilor.De ce nu sunteti capabili sa -l sarbatoriti pur si simplu pe Iancu,fara sa faceti ura intre noi. Daca asa ar fi poate si eu as merge pana la statuie si as aplauda.De ce nu sunteti mai multi?Tinerii unde sunt?ati chemat acolo pensionari.Nu asa trebuie sa faceti un eveniment. omul asta data trecuta a vorbit intr-un videoclip ca in Carei este interzisa limba romana.De unde si asta? O minciuna mare care vine de la dumneavoastra! Carei ii un oras multicultural, de romani,maghiari ,sasi,romi… pana cand o sa va zbateti cu banalitatile astea ?
Ciuta Daniela Daniela · Schnell Tamás eu nu am venit in Carei ci aici m-am nascut. Nu inteleg de ce va deranjeaza cand cerem drepturi egale cu maghiarii din oras? eu la firma acord angajatilor mei , toti maghiari, acelasi respect ca si romanilor si nimeni nu pleaca de la mine ..am angajati cu vechime de peste 16 ani. Ce informatii aveti despre Carei si pe care le puteti dovedi cu documente? Cum va permiteti sa aruncati vorbe pe care nu le puteti dovedi? Cate locuri de munca ati creat in Carei si ce contributii ati adus la oras? Daca nu cunoasteti limba romana nu va aruncati sa acuzati pe cineva. Daca nu intelegeti veniti ca va explic in limba pe care o vorbiti sau pe care o intelegeti. Va simtiti bine cand in oras se reabiliteaza si se intretin de primarie numai busturile maghiarilor? De ce vreti mai multe drepturi decat romanii din oras?
Maghiar Tibor · 1:45 Eu sânt acasă ,tu esti doar musafir în Carei!
Gabriel Dupu · 2:43 Se zice că acea statuie a fost construită de un maghiar. Sunt sigur ca simplii oameni trăiesc in pace, in acea localite, indiferent de nationalitate.
Carmen Robotin · Chiar asa e… avem prieteni maghiari, avem colegi maghiari care merita tot respectul.
Gergő Pete-Komáromy · Multumim!
Viorel Nou Farte · 5:20 Tot respectul dar voi nu faceti altceva decat ura antre noi ardeleni ca voi plecati si noi ramanem frati!! Roman cu maghiar!
Ciuta Daniela Daniela · cu tot respectul dar si romanii au dreptul de a canta melodii romanesti si de a avea aceleasi drepturi cu alte etnii din Carei. Nu este normal sa avem toti aceleasi drepturi? Este normal ca la conducerea orasului sa nu fie nici macar un roman? Pana in 2008 asa a fost.
Viorel Nou Farte · Ami cer mii de scuze daca vam jignit dar eu nu am vazut decat multa ura si nu mi se pare corect chiar daca aveti perfecta dreptate pentru ca noi aici traim si vom trai daca ne permite dumnezeu si sant multi ani de cand ne antelegem romani cu maghiari eu cred ca ar fi mai bine sa ramana asa pentru ca din acasta cauza cred eu nu prea primim nici ajutor din sud sper sa nu am dreptate si ami cer mii de scuze anca odata va pup si o seara placuta
Ciuta Daniela Daniela · Viorel Nou Farte nu m-ati jignit si ati folosit un limbaj civilizat. Regret ca nu ati inteles ca noi romanii dorim aceleasi drepturi cu maghiarii din Carei pentru ca la obligatii suntem egali cu mici exceptii. Eu am angajati numai maghiari si nu pleaca in alta parte pentru ca sunt respectati dar nu accept discriminarea romanilor din oras de catre administratia locala care sta si pe banii nostri la primarie. Liniste nu inseamna sa ascundem gunoiul sub covor numai pentru ca maghiarii sa aiba liniste si drepturi in plus. sper ca ne intelegeti si pe noi.
Schnell Tamás · Ca sa castige alegerile UDMR -ul de atatia ani…si romanii din oras su trebuit sa voteze pe UDMR…nu? De aia aveti numa 20-30 de persoane langa dumneavoastra ca va intelegeti chiar asa de bine cu oamenii.
Ciuta Daniela Daniela · Schnell Tamás ce sa fac cu mai multe persoane? Eu nu fac politica ca sa am nevoie de votanti. La dezvelirea bustului lui Eminescu am adunat peste 700. Cei care spun adevarul deranjeaza. Nu am ca scop adunarea de multimi in jurul meu ci informarea careienilor , evident cu documente precum raportul curtii de conturi care atesta paguba de la primarie de peste 57 de miliarde.
Robotin Vlady · 2:08 Comuniştii 😂
Ciuta Daniela Daniela · eu nu am avut carnet de partid comunist spre deosebire de toata conducerea primariei iar cantecele sunt romanesti si nu apartin vreunui partid. De ce sa ne ascundem originea? Sa ne renegam PARINTII?
Robotin Vlady · 😂 mno țucâ-ți România atunci..😂
Bobi Boby · 1:35 Cred ca si pt o vodchita…;)
Carmen Robotin · 1:36 Tu si tineretul Careiului😂
Boltasi Mirel · 0:44 Daca te-ar vedea taica tau te-ar impusca
Carmen Robotin · 2:49 Stii de ce noi, romanii din Carei n-am participat la spectacolul tau? Eram la o bere cu prietenii si colegii nostri maghiari.
După cum era de așteptat, unii comentatori au dat frâu liber șovinismului sau chiar i-au înjurat pe careienii care au îndrăznit să fie critici cu Andrei Păunescu:
Vlad Paul Taiban · 2:18 Unguri afara din țară…..Ardelul ă fost este si va fi pământ românesc…..pana si Stalin a spus-o
Munteanu Alin Si Florentina · 1:30 Maghiar tibor s()gi p()la
Munteanu Alin Si Florentina · 2:44 Antal Antal marsi la Budapest ghertoiule.
Daniela Ciuta a încercat din nou să instige împotriva ”presei de casă a primăriei”. A postat de două ori același comentariu, dar n-a obținut niciun răspuns și nicio înjurătură. Dacă ar fi deschis mai bine ochii, Daniela Ciuta ar fi observat că nici Opinie de Carei și nici Anziksz, pe care le tot atacă pe motiv că ar fi apropiate de Primăria Carei, nu au scris nimic despre ce a făcut Andrei Păunescu ieri în municipiul Carei:
Ciuta Daniela Daniela · 0:20 Va multumim ca sunteti alaturi de noi. Nici de aceasta data vizita lui Andrei Paunescu nu a ramas netaxata de presa de casa a primariei. Ba chiar exista voci care au spus ca melodiile cantate au incitat la ura intre romani si maghiari.
Szasz Lorand
P.S. Am constat cu supriză că, în pofida mediatizării concertului pe blogul Buletin de Carei, în poza de grup realizată în fața bustului lui Avram Iancu din Carei apar doar 19 persoane alături de Andrei Păunescu. Hai să fie 20, dacă îl punem și pe cel care a făcut poza. Din punct de vedere logic există doar două explicații. Prima ar fi că locuitorii municipiului Carei nu sunt interesați de Andrei Păunescu după faza cu ”vorbitul în șoaptă” de anul trecut. A doua variantă ar fi că locuitorii municipiului nostru nu citesc blogul Buletin de Carei, iar cititorii din Bacău, București, Iași și alte colțuri ale țării nu au putut ajunge în timp util la concert. De asemenea, am mai constat că media de vârstă a celor care apar în poza de grup depășește lejer 50 de ani, semn că tinerii nu sunt interesați de acest gen de manifestări.