
După câteva schimburi de replici, consilierii locali careieni au aprobat, în ședința extraordinară de azi, amplasarea unui grup statuar Ady Endre și Otilia Marchiș, în mărime naturală, pe spațiul verde din fața magazinului Oțelul, în zona ceasului ornamental. De asemenea, s-a aprobat amplasarea unui monument dedicat aniversării a 500 de ani de la începerea reformei protestante, respectiv în memoria lui Karolyi Gaspar, traducătorul Bibliei în limba maghiară.
Amplasarea grupului statuar se justifică ca un omagiu adus lui Ady Endre și Otilia Marchiș, doi reprezentanți de marcă ai culturii din această regiune, două personalități ale lumii literare și jurnalistice, potrivit referatului ataşat proiectului de hotărâre.
În stilul său caracteristic, consilierul Ilie Ciută s-a legat de grupul de lucru înfiinţat pentru alegerea modelului grupului statuar, de derularea concursului de soluţii pentru acesta şi de modul de încredinţare a lucrării.
Primarul Eugen Kovacs a explicat că grupul de lucru este format din experţi, având în componenţa sa un cadru universitar, un artist şi un propop greco-catolic. Concursul de soluţii a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), înscriindu-se un singur artist plastic, însă până la urmă şi acesta a refuzat executarea lucrării din cauza faptului că banii alocaţi i s-au părut prea puţini. În cele din urmă, întreprinzătorul Marius Mold, cel care asigură prin donaţie bronzul necesar lucrării (1.500 kg), a găsit un artist din Mateszalka care a acceptat să realizeze grupul statuar pentru suma alocată în acest sens. Primarul Kovacs a adăugat că preţul de 35.000 euro nu i se pare mare, în condiţiile în care alţi artişti au cerut 50-60.000 de euro pentru lucrări similare.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu voturile tuturor celor 18 consilieri locali prezenţi la şedinţă.
În 2017 se împlinesc 140 de ani de la nașterea poetului Ady Endre (1877-1919), considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX și ai literaturii maghiare în special, om de cultură care a studiat și a trăit mai apoi o perioadă la Carei. Ady Endre nu a fost cunoscut doar ca poet, ci și ca jurnalist. Otilia Marchiș (1873-1951), fiica protopopului unit George Marchiș, a trăit o perioadă la Carei. A fost o cunoscută publicistă, scriitoare și critic de artă. După efectuarea studiilor liceale la Carei, a trăit în Ungaria, Germania, Bosnia și Franța. La Paris a devenit secretara literară a cunoscutului scriitor Anatole France. Între Ady Endre și Otilia Marchiș a existat o legătură puternică, bazată pe prietenie, respect și devotament, fapt care i-a inspirat pe fiecare dintre ei să își dezvolte personalitate artistică.
Tot în ședința de azi, consilierii locali au discutat despre amplasarea unui monument comemorativ pe spațiul verde dintre fostul restaurant ”Buucurești” și strada Doina, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la începerea reformei protestante, respectiv în memoria lui Karolyi Gaspar, traducătorul Bibliei în limba maghiară.
Consilierul Lavinia Szulak a propus ca monumentul să fie amplasat în curtea noii biserici reformate din Carei. Primarul Eugen Kovacs s-a împotrivit propunerii, arătând că Karolyi Gaspar, care a realizat prima traducere a Bibliei în limba maghiară, s-a născut în Carei, face parte din istoria oraşului şi merită un loc public în centrul Careiului. “Amplasamentul propus nu este un loc nepotrivit, nu este o blasfemie, iar din poziţia dumneavoastă simt o împotrivire la adresa reformaţilor din Carei”, a adăugat primarul Kovacs. Edilul şef a mai arătat că toate cultele religioase din Carei sunt prezente în centrul municipiului, cu excepţia celui reformat, care a trebuit să-şi construiască noua biserică în cimitir întrucât nu a primit de la nimeni teren în zona centrală a localităţii.
La rândul său, consilierul Ilie Ciută a declarat că, prin amplasarea monumentului reformat, se deschide o cutie a Pandorei la Carei întrucât vor veni şi alte culte cu asemenea solicitări. Ciută s-a legat şi de inscripţia “Sola Scriptura (Doar Scriptura – n.r.)” de pe viitorul monument, spunând că ar putea deranja pe cineva, referindu-se probabil la catolici şi la ortodocşi. Ciută a ţinut o adevărată prelegere pe această temă, citind la greu de pe mai multe foi cu însemnări aflate în faţa sa. Mai în glumă, mai în serios, primarul Kovacs i-a replicat că singurii deranjaţi de inscripţia “Sola Scriptura” ar putea fi “doar cei cu Coranul”.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 17 voturi “pentru”. Consilierul Ilie Ciută s-a abţinut de la vot.
