Consilierii locali careieni au adoptat în ședința extraordinară de azi mai multe proiecte de hotărâre în vederea depunerii spre finanțare a două proiecte în cadrul Programului Operațional Regional (POR). Valoarea totală a celor două proiecte, care prevăd introducerea transportului public cu autobuze electrice moderne, realizarea de piste de bicicliști, precum și reabilitarea arterelor principale din municipiu, este de 13 milioane de euro.

Cele două proiecte sunt intitulate „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei pe baza măsurilor propuse în Planul de mobilitate Urbană Durabilă” și „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Carei prin măsuri privind încurajarea utilizării bicicletei şi îmbunătăţirea infrastructurii aferentă traficului pietonal”. Pentru a putea fi depuse spre finanțare, consilierii locali au aprobat studiile de trafic, studiile de oportunitate și documentațiile avizărilor lucrărilor de intervenție ale respectivelor proiecte. De asemenea, a fost aprobată politica de parcare în municipiul Carei, aferentă celor două proiecte.
Șeful Biroului Proiecte, Programe de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Carei, Carmen Egli, a arătat că este vorba de două proiecte, în valoare totală de 13 milioane de euro, care urmează să fie depuse spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR). Primul proiect, în valoare de zece milioane euro, vizează introducerea transportului public prin achiziționarea a zece autobuze electrice, lucrări de reabilitare a carosabilului pe traseul microbuzelor și amenjarea de piste de biciclete în zona centrală a municipiului. Al doilea proiect, în valoare de trei milioane euro, vizează crearea unei rețele de piste de bicicliști în tot orașul, dar și lucrări de reabilitare a carosabilului și a spațiilor verzi.
Primarul Eugen Kovacs a apreciat efortul echipei conduse de Carmen Egli, care a întocmit proiectele, adăugând că are emoții în privința obținerii finanțării întrucât ”fondurile nu sunt suficiente, dar doritori sunt foarte mulți”. Careiul are totuși șanse să obțină finanțare europeană pentru aceste două proiecte ambițioase întrucât există posibilitatea ca unii solicitanți să nu reușească să depună documentația la termen și se aplică regula ”primul venit primul servit”, a încheiat primarul Kovacs.