În cadrul ședinței extraordinare de azi, 18 septembrie 2017, consilierii locali careieni au aprobat alocarea sumei de 54.816 lei pentru sprijinirea organizațiilor nonprofit din domeniile cultură și sport. Vor beneficia de finanțare nerambursabilă cinci proiecte depuse de Asociaţia Culturală Rekettye, ASTRA Carei, Foto Club Vasile Venig Laszlo, Clubul Sportiv SAKURA și Clubul Sportiv TAPO.

Au fost depuse cereri de finanțare pentru următoarele proiecte:
– 10.000 lei către Asociaţia Culturală Rekettye Carei pentru derularea proiectului „Festival internaţional de folclor – Întâlnire a Caselor de dans din Carei, Ediţia XVII-a”;
– 10.000 lei către Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA, Despărţământul Carei pentru derularea proiectului „A XII-a Adunare Generală ASTRA”;
– 10.000 lei, către Asociaţia Foto Club Vasile Venig Laszlo pentru proiectul „Expoziţii fotografice, Toamna Artei Fotografice, Carei 2017”;
– 15.000 lei către Asociaţia Club Sportiv SAKURA Carei pentru derularea proiectului „Vrem să fim cu toţii campioni”;
– 9.816 lei ătre Asociaţia Club Sportiv TAPO Carei pentru derularea proiectului „Formarea copiilor în sportul de performanţă”.
Președintele Comisiei Juridice a Consiliului Local, avocatul Eva Mărginean, a declarat că, din punct de vedere procedural, documentele depuse de Despărțământul ASTRA Carei nu sunt deloc în regulă, însă membrii comisiei pe care o conduce își însușesc raportul Comisiei de evaluare, care și-a depășit mandatul aprobând solicitarea care nu îndeplinește condițiile legale. Avocatul Eva Mărginean a arătat că slicitantul finanțării, adică Despărțământul ASTRA Carei, nu are personalitate juridică, motiv pentru care Asociației ASTRA Sibiu i s-a cerut să desemneze o altă persoană care să răspundă de modul de cheltuire a banilor publici și nu Daniela Ciută, președintele Despărțământului ASTRA Carei, cea care a depus cererea de finanțare.
”Când o asociație tot timpul ponegrește orașul, nu primarul și UDMR-ul, nu știu dacă merită să primească bani de la oraș (…) Mă doare când orașul este atacat de unii pe nedrept”, a spus primarul Eugen Kovacs, referindu-se la campaniile de denigrare derulate de președintele ASTRA Carei, Daniela Ciută, în blogul Buletin de Carei, pe care îl deține. Cu toate acestea, edilul șef i-a rugat pe consilieri să voteze acest proiect de hotărâre, dând dovadă de civilizație și bun simț.
Consilierii au votat proiectul de hotărâre, astfel că cele cinci asociații vor primi fondurile solicitate. Consilierul Ilie Ciută s-a abținut de la vot. Prezentă în sala de ședințe, Daniela Ciută a preferat să aplice politica struțului, notând ceva în agendă în timpul dezbaterilor.