Asociația Werdnig Hoffman Carei a organizat anual tabere destinate persoanelor cu dizabilități la situl arheologic de la Bobald, locație care a fost pusă la dispoziție de către Muzeul Județean Satu Mare. Pe o perioadă de o săptămână, Asociația Werdnig Hoffman Carei invită membrii din toată țara, însoțitorii lor și voluntarii să petreacă timp împreună în vederea derulări diferitelor activități cu scop educativ și recreativ, astfel că anul acesta a vut loc ediția a IX-a a Taberei de creație pentru tineri cu dizabilități de la Bobald.


Scopul taberelor este facilitarea integrării persoanelor cu dizabilități în societate, diminuând simțul marginalizării și contribuiind la creșterea increderii în sine a fiecărei dintre persoanele participante.
Taberele au deschis o serie de oportunități noi membrilor asociației, avantajele taberei constând în faptul ca au promovat valori precum munca în echipă, facilitează independența si autonomia, tinerii cu dizabilităâi devenind mai deschiși și învatând să ia decizii și să iși asume responsabilități, spărgând astfel acea bariera existentă de discriminare.
Tabăra organizată de către Asociația Werdnig Hoffman de asemenea, ofera voluntarilor participanti un cadru adecvat pentru dezvoltare personala si un simt ridicat de responsabilitate fata de semeni.
În cadrul proiectului, Asociația Werdnig Hoffman Carei a asigurat activități cultural-artistice persoanelor cu dizabilități pentru a răspunde necesității identificate în comunitate. Pentru acestea, pe durata celor 7 zile, s-au derulat zilnic diverse activități cu scop cultural-educativ.
Important de menționat este faptul că activitățile organizate pe parcursul taberei au ca scop și susținerea obiectivelor care stau la baza Strategiei de dezvoltare locală a Municipiului Carei pentru perioada 2014-2020, obiective precum creșterea numărului de turiști, creșterea numărului de înnoptări în unitățile de cazare, dezvoltarea „Careiului turiștilor” etc, proiectul fiind susținut financiar și de către Consiliul Local Carei.
La deschiderea taberei, părintele protopop Radu Filip a oficiat o scurtă slujbă de deschidere și, după o mică rugăciune, participanții au stat la discuții libere.
Printre activitățile ce s-au derulat pe parcursul taberei se numără cea de gastronomie locală, activitate în cadrul căreia participanții au gătit împreună preparate cu specific local.
Având în vedere faptul că patrimoniul local ocupă un rol important în cultură, asociația a derulat în cadrul taberei de creație o activitate de tip city break, ce a avut loc în municipiul Carei, în vederea punerii în valoare a clădirilor de patrimoniu, precum și a atracțiilor turistice. Activitatea a presupus venirea participanților în Carei și vizitarea diferitelor obiective turistice precum Castelul Karoly, unde dl. Hago Attila Nandor de la Direcția de Cultură și Sport a prezentat participanților istoria castelui. Participanții au mai vizitat Parcul Kossuth, Biserica Greco-Catolică Sf. Andrei, Monumentul Eroilor și Parcul Deondrologic din Carei.
În vederea încurajării dezvoltării cultural-artistice, precum și a familiarizării cu obiceiurile culturale din zona Careiului și din regiunile din care provin participanții, programul taberei va include activități de tip seară multiculturală. În acest sens, serile au fost marcate prin diferite aspecte precum: port popular specific, muzică și dans. De asemenea, în una din aceste seri a fost invitat Ansamblul Ceatăra din Carei care a prezentat muzica tradițională specifică zonei printr-un program artistic.
În încercarea de a combina creativitatea cu încurajarea persoanelor cu dizabilități de a-și depăși barierele timidității, tabăra a inclus și un concurs de karaoke, precum și organizarea unui bal mascat.
Activitățile hand-made organizate de către Asociația Werdnig Hoffman Carei au la bază elemente ale terapiei ocupaționale, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții, oferind metode variate și distractive pentru a îmbogăți, printre altele, deprinderi fizice și motorii și de a spori încrederea în sine. Din aceste motive, tabăra a inclus și o serie de ateliere de creație de tip hand-made, în cadrul cărora participanții vor confecționa diverese obiecte, precum decorațiuni, tablouri, rame foto, felicitări de tip suvenir cu tematică culturală etc.
Totodată, joi a avut loc și vizita motocicliștilor de la Free Wolf Spirit care au pregătit cina din seara respectivă și i-au lăsat pe participanți să iși facă poze alături de motorete. Iar sâmbătă Adrian Francisc Munteanu le-a prezentat participanților tainele radio-amatorismului și care sunt modalitățile prin care membrii pot deveni radio-amatori.
Întrucât ideea de creativitate stă la baza acestei tabere, activitățile teatrale au un loc important în cadrul taberei, aceastea fiind marcate prin jocuri de rol, precum și prin organizarea unui Bal Mascat. În plus, pe lângă activitățile teatrale se va organiza un atelier de creație poetică, sub coordonarea poetului Daniel Ioan Țole din Arad.
Ultima seară a fost dedicată organizării tradiționalului “foc de tabără”, care nu poate lipsi dintr-o tabără! S-au acordat diplome de participare și chestionare în vederea oferirii unui cadru adecvat pentru adunarea impresiilor și concluziilor finale ale taberei.
Prin activitățile derulate în cadrul taberei, participanții au șansa de a socializa într-un mediu diferit decât cel educațional (școala de masă sau cea de educație specială), de a fi creativi și de a descoperi posibilele lor talente și abilități. Pentru voluntari, este o etapă superioară în formarea lor, etapa în care sunt responsabili de persoana de care au grijă, au învățat de la aceștea și le-au împărtășit propria experiență.
Dorim încă odată să mulțumim tuturor celor care au fost alături de Asociația Werdnig Hoffman Carei în derularea acestei tabere cum ar fi Consiliul Local Carei, Muzeul Județean Satu Mare, Direcția de Cultură și Sport Carei, precum și sponzorilor, oamenilor cu inima mare și nu în ultimul rând voluntarilor, a declarat Robert Vereș, președintele Asociației Werdnig Hoffman.