Ianculeştenii sărbătoresc azi cea de-a XVIII-a ediţia a Festivalului Moţilor Zilele Iancului. Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc la amiază, la statuia lui Avram Iancu din centrul satului. După intonarea Imnului de Stat a fost oficiat un parastas de pomenire eroului naţional, iar apoi tulnicăresele din Ianculeşti au susţinut un scurt recital.

Oficiile de gazdă au fost făcute de către delegatul satului Ianculeşti în Consiliul Local Carei, consilierul Ioan Oneţ. În discursul său, acesta a accentuat importanţa ca ianculeştenii să fie uniţi şi a prezentat lucrările care au schimbat aspectul satului. Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a declarat că până la sfîrşitul anului viitor vor fi asfaltate toate străzile din sat, va fi realizată capela mortuară şi va fi clădită o sală de evenimente.
Au mai luat cuvântul directorul de cancelarie al prefectului, Cecilia Marinescu, preşedintele executiv al PSD Satu Mare, consilierul judeţean Ciprian Ardelean, preşedintele Societăţii Cultural- Patriotice Avram Iancu Satu Mare, Mircea Dobra, şi senatorul Gabriel Leş.
Programul a continuat cu de coroane la statuia lui Avram Iancu. Au fost depuse coroane din partea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a Primăriei şi Consiliului Local Carei, a Societăţii Cultural- Patriotice Avram Iancu Carei şi Satu Mare, a Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi sau Deportaţi în urma Dictatului de la Viena 30 August 1940, a Asociaţiei Unirea 2009 Carei, respectiv din partea PSD şi ALDE. Prim-vicepreşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi sau Deportaţi în urma Dictatului de la Viena 30 August 1940, Florian Găzdac, a înmânat un premiu celui mai vârstnic refugiat din Ianculeşti, Toader Gheorghe.
Pe scena festivalului evoluează nume sonore ale folclorului românesc precum: Sava Negrean Brudașcu, Mariana Anghel, Maria Carmen Sas și Leontina Dorca, alături de Ansamblul folcloric Cununița Năzdrăvană și Ansamblul Doruri Sătmărene.