În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Carei de azi, 7 august 2017, a fost prezentat un referat de specialitate privind intenția Primăriei Carei de a prelua fostul Cămin de bătrâni, actualul Centru de Îngrijire și Asistență Socială ”Alexandru”, aflat în prezent în subordinea DGASPC Satu Mare.

consiliu

Potrivit referatului respectiv, Primăria Carei intenționează să preia clădirea fostului Cămin de bătrâni, situată pe strada Alexandru Vlahuță nr.1, aflată în proprietatea municipiului, ce a fost dată în folosință gratuită Consiliului Județean Satu Mare, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASCP) Satu Mare. În cazul preluării, în imobil va fi amenajat un serviciu social de tip rezidențial ”Cămin pentru persoane vârstnice” în subordinea Direcției Publice de Asistență Socială din Primăria Carei.
Primarul Eugen Kovacs a arătat că intenția de preluare a clădirii are la bază insistențele conducerii DGASPC Satu Mare. La referat a fost atașată o adresă semnată de către directorul general al DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, în care arată că instituția pe care o conduce ”și-a propus restructurarea/închiderea Centrului de Îngrijire și Asistență Socială Alexandru din Carei”.

referat dgaspc
Primarul Eugen Kovacs a declarat că preluarea va fi realizată doar cu câteva condiții. În primul rând, în viitorul cămin de bătrâni vor rămâne doar persoanele vârtnice din Carei, DGASPC urmând să mute de la CIAS Alexandru persoanele cu dizabilități. În viitorul cămin de bătrâni ar putea fi primite totuși persoane vârstnice din localitățile apropiate, cu condiția ca primăriile comunelor din care provind să achite costurile acestora. De asemenea, personalul va fi ajustat, acesta urmând să fie selecționat din cadrul actualului personal al CIAS Alexandru.
”DGASPC Satu Mare trebuie să accepte condițiile noastre. Trebuie să facem un cămin de bătrâni pentru a rezolva această problemă socială la nivel local”, a declarat primarul Kovacs, adăugând că este necesară o investiție de circa 300-400.000 euro în vederea renovării imobilului.