Şoc şi groază la Carei! Furia dezlănţuită a naturii a inundat ieri municipiul Carei. Totul este acoperit de apele care au atins cel puţin o jumătate de metru. Careiul este în pericol să fie şters de pe faţa pământului. Ca norocul că totul a fost doar o ştire fabulaţionistă, publicată de un site din Carei, abonat la astfel de abordări senzaţionale, care nu au prea multă legătură cu realitate.

opinie

La început m-am panicat rău de tot când am citit următoarele rânduri pe Facebook: „În faţa motelului din Vii apa atinge 50 de cm, la fel şi în cartierul Eliberării. Pe strada Gh.Bariţiu există şi scăpări de gaze! Oamenii au scos cu lopeţile apa din curţi. Această stradă este RECENT asfaltată prin programul MAREA ASFALTARE”. Însă când am văzut că aparţin site-ului Buletin de Carei, ataşate albumului „Inundaţie la Carei pe străzi recent asfaltate”, m-am liniştit imediat. M-am bucurat că ploaia a fost atât de inteligentă încât să inunde doar străzile recent asfaltate, cruţându-le pe celelalte.
M-am abţinut să comentez „senzaţionala” compunere, însă au făcut-o alţii. „Fabule de Carei a fătat un articol! Deci nu poti fi atât de cretin să minţi în halul ăsta! Ştim cu toţii că a fost o rupere de nori, ştim că apa a fost până la glezne, dar în niciun caz nu de jumătate de metru! Aceştia sunt ziariştii apăruţi după ploaie! În afară de mizerie, scandaluri şi bârfe, acest buletin de fabule nu aduce nimic folositor comunităţii! Vai ş-amar de faptul că vă autointitulaţi ziarişti sau formatori de opinie!”, a scris jurnalistul Ovidiu Doka. La ultima frază, colegul meu greşteşte puţin. Într-un act depus în instanţă, autorul articolului cu inundaţia catastrofală, pe numele său Daniela Ciuta, recunoaşte că nu este jurnalist. „Mai relev că subsemnata Ciuta Daniela nu sunt şi nu mă consider jurnalist, sunt multe persoane care scriu articole în ziare sau postează opinii fără însă să fie aceste activităţi asociate cu calitatea de jurnalist”, se mai arată în actul respectiv.
Comentariile postate de careieni sunt pline de umor, dar şi de ironii la adresa site-ului Buletin de Carei şi a autorului acelui material de tip compunere. „Bine ca nu ne-am inecat in ea”, „Eu am barca gonflabila:))) mergem sa salvam victimele”, „Sa salvezi victimele portalului ai nevoie de psiholog nu de barca:)))”, „Nu exista psiholog care ar putea sa le salveze… asa dementa e imposibil… :)))”, „Ce asfalt naspa, de nu absoarbe apa… „, „Ziariști ar fi trebuit sa își facă poză într-o barcă in mijlocul Careiului”, „Da:)) sau sa para mai real, trebuia sa se puna in genunchi in mijlocul baltii ! Si nici atunci nu parea de 50 cm”, „Data viitoare poate ne trezim ca a fost o tornadă, când de fapt a fost o ușoară ploaie…”, „Bine ca nu au scos apa cu furcile”, sunt doar câteva dintre comentariile postate de careieni. „Pentru unguri sau pus la dispozitie , Barci, Vapoare, schijete , iar romanii umblau in soaptă pe jos” este cel mai inspirat comentariu, făcând referire la pretinsa discriminare a românilor în Carei, despre care tot scrie Daniela Ciută, respectiv la neinspirata intervenţie alături de Andrei Păunescu, care a spus că limba română se poate vorbi doar în şoaptă la Carei.
După cum era de aşteptat, Daniela Ciută a reacţionat printr-o nouă compunere. Nu putem numi materialul respectiv articol, căci articolele sunt scrise de jurnalişti, iar Daniela Ciută nu se consideră jurnalistă, după cum am arătat anterior. În cadrul acestei compuneri, Ovidiu Doka şi ceilalţi careieni care au comentat absurdul din materialul cu inundaţia catastrofală au fost catalogaţi drept „nişte postaci plătiţi de intermediarii din primărie”. Cu alte cuvinte, oricine nu este de acord cu scrierile de pe site-ul Buletin de Carei este catalogat drept postac al primăriei. Asta da logică de inginer care nu ştie ce înseamnă o jumătate de metru! Pentru evitarea unor astfel de situaţii s-a inventat rigla!
Szasz Lorand