„Când vom vedea o filmare de pe strada Porumbeilor domnule primar Kovacs sau de pe strada Nicolae Iorga sau de pe strada Makar Alajos şi unde să acceptaţi întrebările puse în direct şi mai ales să anunţaţi şi presa?”, se întreabă retoric consacrata jurnalistă Daniela Ciuta în publicaţia familială Buletin de Carei, lansând apoi o altă întrebare, la fel de retorică: „De ce fugiţi de conferinţele de presă?”.

opinie
Citind aceste rânduri, reiese că Daniela Ciuta, în calitate de jurnalist, doreşte să participe la conferinţe de presă organizate de conducerea Primăriei Carei. Spre ghinionul său, la conferinţele de presă sunt invitaţi doar reprezentanţii presei, căci de aceea se numesc conferinţe de presă şi nu conferinţe politice, culturale sau de altfel fel.
Nu de alta, dar într-un apel depus în instanţă, Daniela Ciuta îşi neagă calitatea de jurnalist, îmi schimb o recunoaşte pe a mea. „Subsemnaţii Ciuta nu suntem formatori de opinie prin mass-media, nu suntem cunoscuţi ca fiind ziarişti sau jurnalişti cum se intitulează pârâtul (Szasz Lorand – n.r.) şi descrie instanţa, care pretinde că are notorietate, lucrând sau colaborând la mai multe ziare ceea ce i-a adus şi o notorietate jurnalistică”, se arată în actul semnat de soţii Daniela şi Ilie Ciută. „Mai relev că subsemnata Ciuta Daniela nu sunt şi nu mă consider jurnalist, sunt multe persoane care scriu articole în ziare sau postează opinii fără însă să fie aceste activităţi asociate cu calitatea de jurnalist”, se mai arată în actul respectiv.
Dacă Daniela Ciuta nu este jurnalistă, iar alţi angajaţi jurnalişti nu are, atunci Buletin de Carei mai poate fi considerată o publicaţie seriosă? Sau este doar un simplu site, care conţine doar păreri şi, eventual, compuneri, multe dintre ele referitoare la soţul său, consilierul local Ilie Ciuta, cu care autoarea împarte zi de zi şi noapte de noapte bucătăria, livingul, dormitorul şi toaleta? Din punct de vedere logic, ar fi adevărată ultima variantă. În acest caz, pe ce criterii au primit Buletin de Carei şi Daniela Ciuta diverse premii jurnalistice? De asemenea, pe ce bază îi trimit Danielei Ciuta comunicate de presă diversele instituţii ale Statului Român, dacă ea nu este jurnalistă? Sunt câteva întrebări care ar trebui să pună lumea serios pe gânduri.
Dacă luăm de bune susţinerile cuprinse în actul depus în instanţă de către Daniela Ciută, împreună cu soţul său, reiese că aceasta nici măcar nu are ce să caute la o conferinţă de presă, la care sunt invitaţi doar jurnaliştii. Poate, cel mult, să susţină una, în calitate de preşedinte ori vicepreşedinte de asociaţie sau chiar în calitate de simplu cetăţean. Asta în cazul în care ar exista măcar un singur jurnalist interesat de declaraţiile sale.
Szasz Lorand