Nouă proiecte de hotărâre adoptate în acest an au fost revocate de către consilierii locali careieni în şedinţa ordinară de azi, în urma adreselor primite din partea Instituţiei Prefectului Satu Mare. Şapte dintre acestea se refereau la scutirilor de la plata impozitelor şi taxelor locale pentru parohii şi clădiri monumente istorice.

La primul punct de pe ordinea de zi, consilierii locali au aprobat proiectul privind amenajarea unui parc de agrement în zona Şomoş. La punctul următor, privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Carei, consilierul Ilie Ciută a reclamat preţurile unor obiective incluse în strategie, considerându-le mult prea ridicate. Carmen Egli, șeful Biroului Proiecte, Programe de Dezvoltare Locală, a arătat că e vorba de o serie de costuri estimative, de fapt nişte propuneri de investiţii. Carmen Egli s-a declarat mirată de intervenţia consilierului Ilie Ciută, în condiţiile în care acest plan de mobilitate urbană a fost în dezbatere publică timp de 45 de zile, la dezbateri fiind invitaţi inclusiv consilierii locali să-şi exprime părerile, dar nu au făcut-o.
Tot în şedinţa ordinară de azi, consilierii locali au revocat nouă proiecte de hotărâre adoptate în acest an. Un proiect viza revocarea unei dezmembrări de teren, al doilea revocarea schemei de ajutor de minims pentru stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă, iar celelalte şapte revocarea scutirilor de la plata impozitelor şi taxelor locale pentru parohii şi clădiri monumente istorice.
Şeful Serviciului Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Carei, Lia Fogaş, a arătat că, în anii anteriori, Consiliul Local a adoptat fără probleme alte două scheme de minimis pentru stimularea investiţiilor. Conţinutul schemei adoptate în acest an este în regulă, însă înainte de aprobare nu au fost notificate Prefectura şi Consiliul Judeţean Satu Mare, astfel că procedura trebuie reluată.
În cazul scutirilor de la plata impozitelor pentru parohii şi clădiri monumente istorice, Lia Fogaş a arătat că există probleme doar la cererile depuse şi aprobate în acest an. Potrivit Codului Fiscal, cererile de scutire pot fi depuse şi aprobate până la primul termen de plată al impozitelor, adică până în 15 martie. Prefectura a solicitat revocarea hotărârilor pe motiv că scutirile nu au fost adoptate în 2016 pentru a putea fi valabile în acest an. În mod ciudat, Consiliul Local a procedat exact la fel în 2016, însă atunci Prefectura nu a remarcat nicio neregulă.